Αντικείμενο μελέτης οι εκπληκτικά χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων κορονοϊού στο Μπέργκαμο

 

 

Το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ιταλία «χτύπησε» βίαια τα βόρεια της χώρας, με το Μπέργκαμο να βρίσκεται στο επίκεντρο της... μανίας του κορονοϊού. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν, πολλοί πέθαναν. Σήμερα, ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων στην επαρχία της Λομβαρδίας είναι εκπληκτικά χαμηλός. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι ίσως είναι ανοσία της αγέλης πίσω από αυτό.

Οι εικόνες από το Μπέργκαμο σόκαραν όλη την Ευρώπη. Η πόλη της βόρειας Ιταλίας έχει γίνει σύμβολο του τι συμβαίνει όταν ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και το σύστημα υγείας καταρρέει. Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στο πρώην «hotspot» της πανδημίας χαρακτηρίζεται μάλλον χαμηλός.

Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano και όπως μεταφέρει η ανταπόκριση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επαρχία του Μπέργκαμο είχε τη βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη την περιοχή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας, ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μπέργκαμο αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη συγκριτικά ήπια από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο. Η εφημερίδα υποψιάζεται ότι υπάρχει ήδη η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση της εφημερίδας, το Μπέργκαμο θα έγραφε κορονο-ιστορία για δεύτερη φορά: Θα μπορούσε να γίνει η πρώτη επαρχία της ηπείρου στην οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη της ανοσίας της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι είναι απρόσβλητοι και ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με ειδικούς, για να υπάρχει αυτή η συνέπεια, πρέπει τα 2/3 περίπου του πληθυσμού να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό και να παρουσιάζουν την αντίστοιχη ανοσολογική αντίδραση.

O Λούκα Λορίνι, ο επικεφαλής του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Papa Giovanni του Μπέργκαμο, είπε στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι: «Τα αντισώματα προστατεύουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Μπέργκαμο αρρωσταίνουν τώρα λιγότερο».

Σύμφωνα με έρευνες, 35% έως 40% των κατοίκων του Μπέργκαμο κατά μέσο όρο ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό την άνοιξη. Το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί τώρα στην επαρχία Μπέργκαμο λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με αλλού θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη τουλάχιστον μερικής ανοσίας της αγέλης.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο: ο φόβος και το τραύμα των ανθρώπων σε ιδιαίτερα πληγείσες πόλεις από τον κορονοϊό την άνοιξη όπως είναι το Μπέργκαμο παραμένει μεγάλος και το τραύμα που προκλήθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες είναι ακόμα βαθύ. Στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, επομένως, συμπεριφέρονται πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τους πολίτες γειτονικών περιοχών.

Ο Λορίνι εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Εκτός τούτου, ο γιατρός παραδέχεται ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται έπειτα από μια μέχρι τώρα απροσδιόριστη χρονική περίοδο και ότι τότε δεν υπάρχει πλέον προστασία από μια νέα λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης