Πολιτική πόλωση για το Πολυτεχνείο και την απαγόρευση συναθροίσεων - 4000 αστυνομικοί στους δρόμους

 

Μετωπική πολιτική σύγκρουση πυροδοτεί η απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους και την αντιπολίτευση – εκτός του ΚΙΝΑΛ- να υποστηρίζει ότι η πορεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου και το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό, αλλά θα υπάρξει δυνατότητα σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων να καταθέσουν στεφάνια αύριο το μεσημέρι μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία.

Απαγόρευση συναθροίσεων και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Κοινό ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – Βαρουφάκη υπέρ της συγκέντρωσης

Κείμενο ψήφισμα εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων με αφορμή τον εορτασμό του πολυτεχνείου συνυπογράφουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΚΚΕ -ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με τον Περισσό, ο οποίος δημοσιοποίησε πρώτος το πλήρες κείμενο, αυτό τάσσεται «ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη διακινείται και υπογράφεται από εκπροσώπους συνδικάτων, μαζικών φορέων, νομικούς, δημοσιογράφους, βουλευτές, αιρετούς κ.ά».  Το εν λόγω κείμενο απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

«Όχι» από Γεννηματά

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ – Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

Δρακόντεια μέτρα λαμβάνονται ήδη στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Η πρώτη ενέργεια αύριο θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ -που ήδη επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις-, ισχυρές περιπολίες θα γίνονται στην πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επί ποδός θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς και τα οχήματα ρίψης νερού, ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι αξιωματικοί θα καλούν σε άμεση αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών, με προσαγωγές και συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης