To μήνυμα του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

 

To Μήνυμα του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη:

Ως  Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας χαιρετίζω με ιδιαίτερη ευαισθησία την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μία ημέρα εμπνευσμένη από τη γέννηση του  Frederick Banting, ο οποίος συνέλαβε μαζί με τον  Charles Best  την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον δέκατο μήνα του 1921.  

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ως δυσλειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού, διακρίνεται σε δύο τύπους, τον τύπο 1 και τον τύπο 2, ευθύνεται για χρόνιες και οξείες επιπλοκές στο ανθρώπινο σώμα, ενώ αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα «ύπουλο» σωματικό εχθρό λόγω της κρυφής και αδιάκοπης  εργασίας που καταβάλλει για την πρόκληση αγγειακών βλαβών που με τη σειρά τους δύνανται να επιφέρουν σοβαρές σωματικές επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης, ακρωτηριασμός μελών, κτλ. Στη χώρα μας έχουν καταμετρηθεί περίπου 900.000 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη που φέρουν ως παράγοντες κινδύνου το αυξημένο σωματικό βάρος, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό και την κακής ποιότητας διατροφή.

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθοριστεί ως ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης και ενημέρωσης προκειμένου το ευρύ κοινό να έχει βαθύτερη πληροφόρηση για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές, τις θεραπευτικούς μεθόδους, μα κυρίως, την πρόληψη κατά της χρόνιας αυτής νόσου.

Είναι σημαντικό οι χρόνιοι ασθενείς να ενώνουν τις αγωνίες, τις εμπειρίες, τις αδυναμίες και τις προσδοκίες τους μέσα από συλλογικά  όργανα εκπροσώπησής τους που παλεύουν για την σωματική και ψυχική τους ανακούφιση.  Τέτοιοι φορείς όπως η Π.Ο.Σ.Δ.Α.Δ.Ι.Α. και οι τοπικοί σύλλογοι Διαβητικών ασθενών έχουν αναπτύξει σημαντική δράση για την άμεση ενημέρωση και ενίσχυση των μελών τους. Με τη συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά τους στα μέλη τους, αλλά και του ευρύτερου γενικού πληθυσμού, συμβάλλουν προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

 Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, ως Διοικητής των υγειονομικών Μονάδων δεν μπορώ να μην εξαίρω τον ρόλο  των συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας που στέκουν συνεχώς στο πλάι αυτών των ασθενών. Ο χώρος της Υγείας, στην έντονη εποχή που ζούμε, βάζει σε προτεραιότητα την συνεχή, ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση και εξειδίκευση των νοσηλευτών μας.  Ο επαρκώς εκπαιδευμένος και καταρτισμένος νοσηλευτής συμβάλλει στην καλύτερη εκπαίδευση του ασθενούς τόσο για τη νόσο, όσο και για το σωστό τρόπο διαχείρισης της νόσου. Η άρτια και ενισχυμένη κατάρτισή του θα ενισχύσει και τους τρόπους πρόληψης για την αποφυγή δυσάρεστων σωματικών βλαβών, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μεταξύ των άλλων,  ζώντας την εποχή του νέου κορονοιού covid-19,  είναι χρέος η υπενθύμιση προς όλους, αλλά πολύ περισσότερο  στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, η προστασία των ανθρώπων αυτών ως ευπαθών οργανισμών. Είναι απαραίτητη η αποφυγή άσκοπων επισκέψεων σε χώρους παροχής υγείας, ενώ συνιστάται ο προγραμματισμός ραντεβού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η χρήση μάσκας, η αποφυγή των Μέσων Μεταφοράς, η αποφυγή των ταξιδιών και η αποφυγή χώρων συγχρωτισμού.

 Ο νοσηλευτής, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασθενή του, καλείται να υπενθυμίζει συνεχώς τα μέτρα πρόληψης και κυρίως στους ηλικιωμένους πάσχοντες και σε αυτούς που χαρακτηρίζονται από αυξημένους παράγοντες κινδύνου.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τον υποχρεωτικό αντιγριπικό εμβολιασμό για την αποφυγή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και τη θωράκιση του πάσχοντα, ώστε με το πέρας της υγειονομικής κρίσης να είμαστε όλοι γεροί, χαμογελαστοί και κερδισμένοι.