Μεταμορφώθηκε στο β’ ημίχρονο και νίκησε ο Ολυμπιακός, 75-71 την Άλμπα

 

 

Με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός πέτυχε την ανατροπή απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, πανηγυρίζοντας στο ΣΕΦ τη δεύτερη διαδοχική νίκη του και πέμπτη συνολικά στην εφετινή Euroleague.

Πιο συγκεκρικένα οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν την Πέμπτη με 75-71 των Γερμανών για την 8η αγωνιστική, «βυθίζοντας» ακόμη περισσότερο την αντίπαλό τους (1-5).

Οι Σακίελ ΜακΚίσικ (14π., 3ρ., 3ασ., 3κλ.) και Λιβιό Ζαν-Σαρλ (13π., 5ρ.) έκαναν τα πάντα στο παρκέ μετά το ημίχρονο, οδηγώντας τους «ερυθρόλευκους» στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

Από τους φιλοξενούμενους ο Νιλς Τζίφεϊ σημείωσε 13 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ από 10 πόντους πέτυχαν οι Μαμαντού Λο και Γιόχαν Τίμαν.

 

Ως ένα από τα χειρότερα πρώτα δεκάλεπτα στην ιστορία του Ολυμπιακού θα μείνει αυτό κόντρα στην Άλμπα. Μία αμυντική και ασυνήθιστη πεντάδα παρέταξε ο Μπαρτζώκας (Σλούκας, Τζένκινς, Παπανικολάου, Ζαν-Σρλ και Μάρτιν).

Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν επί τέσσερα λεπτά να σκοράρουν... ανεπιτυχώς. Είχαν 0/3 σουτ και 5 λάθη (!) σε αυτό το διάστημα. Τίποτα δεν λειτουργούσε για την ομάδα του Πειραιά στην επίθεση. Λες και έτρεμαν τα χέρια τους, έχαναν τα σουτ μόνοι τους κάτω από το καλάθι ή η μπάλα στριφογύριζε και στο τέλος δεν τους έκανε το χατίρι.

Ο Μπαρτζώκας έκανε τη μία αλλαγή μετά την άλλη (Βεζένκοφ αντί Ζαν-Σαρλ, ΜακΚίσικ αντί Τζένκινς, Έλις αντί Μάρτιν, Σπανούλης αντί Σλούκα, Χαραλαμπόπουλος αντί Παπανικολάου), φανερά εκνευρισμένος και το μόνο που έσωζε την ελληνική ομάδα ήταν πως και οι Γερμανοί ήταν άστοχοι.

Σιγά σιγά, όμως οι παίκτες του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες άρχισαν να πιστεύουν πως μπορούν να νικήσουν τον Ολυμπιακό, αφού δεν υπήρχε αντίδραση!

Τα δύο τρίποντα του Τζίφεϊ και οι 5 πόντοι του Έρικσον είχαν ως αποτέλεσμα να ξεφύγει με +13, 7-20 στο +13 η Άλμπα. Ο ΜακΚίσικ μείωσε με τρίποντο (10-20) για να διαμορφώσει το σκορ της 1ης περιόδου, ο Γιόχαν Τίμαν (10-22).

Στο τέλος τους 1ου δεκαλέπτου, το συγκρότημα του Μπαρτζώκα είχε 2/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, τρεις ασίστ και 8 λάθη, ενώ η Άλμπα είχε 5/8 δίποντα, 3/9 τρίποντα, πέντε ασίστ και τρία λάθη.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι εκνευριστικά άστοχος και να μένει μακριά από τον καλό εαυτό του και στη 2η περίοδο. Η άμυνα της γερμανικής ομάδας είχε σφίξει ακόμη περισσότερο, την ώρα που η αυτοπεποίθηση των γηπεδούχων είχε πάει... περίπατο.

Η ομάδα του Πειραιά  έκανε πολλά φάουλ για να σταματήσει τον φρενήρη ρυθμό της ομάδας του Βερολίνου που είχε εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας.

Αυτό ήταν κάτι εξάλλου που γνώριζαν στον Ολυμπιακό, αφού είχε μαλλιάσει η γλώσσα του Μπαρτζώκα να εξηγεί στους παίκτες του πως μόνο αν επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό, θα φύγουν νικητές.

Χωρίς να πιάνουν υψηλά ποσοστά ευστοχίας, οι παίκτες του Ρενέσες ξέφυγαν και με +15 20-35, με τον Νιλς Τζίφεϊ να μετρά 9 πόντους. Πρίντεζης και Βεζένκοφ έστειλαν την ομάδα του Πειραιά με -11, 24-35, στα αποδυτήρια.

Στην 3η περίοδο ο Ολυμπιακός άρχισε να θυμάται ποιος είναι και να επιβάλλει τους δικούς του όρους. Με τον Σλούκα και να οργανώνει και να σκοράρει, τον ΜακΚίσικ να είναι «παρών» σε κάθε φάση, αλλά και τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ να κερδίζει φάουλ, να κάνει κοψίματα και να πετυχαίνει τον έναν πόντο μετά τον άλλον ο Ολυμπιακός μείωσε στο καλάθι 35-37.

Οι Σίκμα, Τίμαν και Λο είπαν από μία φορά «όχι» ο καθένας στον Ολυμπιακό στην προσπάθεια του τελευταίου να προσπεράσει (38-39 και 40-41).

Το δεύτερο εύστοχο τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου έφερε ξανά στον πόντο τους «ερυθρόλευκους», 43-44 και εν τέλει... ενάμιση λεπτό πριν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο, ο Ζαν Σαρλ έδωσε την πρωτοπορία, πρώτη φορά στον αγώνα, στους Πειραιώτες, 45-44, καλάθι που του σέρβιρε ο πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της Euroleague, Βασίλης Σπανούλης!

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έβαλε την «υπογραφή» του αμέσως μετά, ευστοχώντας έξω από τα 6.75 48-44, αφού πριν είχε αστοχήσει σε δύο βολές ο Τζίφεϊ. Ο “Kill-Bill” είχε ζεσταθεί για τα καλά και πέτυχε ένα ακόμη τρίποντο, 51-44, ενώ μετρούσε και 6 ασίστ! Το επιμέρους σκορ 27-9 της 3ης περιόδου... μιλά από μόνο του!

Πλέον, ο Ολυμπιακός έπρεπε να αποδείξει πως δεν ήταν απλώς ένα... ευχάριστο διάλειμμα η 3η περίοδος. Εστω κι αν πλησίασε, 53-52 η Άλμπα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα αντέδρασαν, με τον Παπανικολάου να βγάζει εξαιρετικές άμυνες και τους Ζαν-Σαρλ και Σλούκα να μπαίνουν μέσα στη ρακέτα και να κερδίζουν γκολ φάουλ.

Το τρίποντο του Βεζένκοφ διαμόρφωσε το +12, 66-54. Η αλήθεια είναι πως η γερμανική ομάδα δεν τα παράτησε ποτέ, αλλά ο Ολυμπιακός δεν θα έχανε πια αυτή τη νίκη, με τον Βεζένκοφ να ευστοχεί ξανά σε τρίποντο 70-60, για να ολοκληρωθεί ο αγώνας με τελικό σκορ, 75-71.

Τα δεκάλεπτα: 10-22, 24-35, 51-44, 75-71

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χαραλαμπόπουλος 4, Σπανούλης 6 (2), Σλούκας 9, Μάρτιν 2, Βεζένκοφ 11 (2), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 8 (2), Ζαν-Σαρλ 13, Τζένκινς, Έλις 4, ΜακΚίσικ 14 (2)

ΆΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες): Λο 10 (1), Τζίφεϊ 13 (2), Ντέλοου, Έρικσον 8 (2), Μάτισεκ 3 (1), Φοντέκιο 8, Τίμαν 10, Γκρέιντζερ 7 (1), Σίκμα 4, Λαμέρς 8

Διαβάστε επίσης