Σταϊκούρας : Την άλλη εβδομάδα η τροπολογία για τις επιταγές

 

 

Λύση στο θέμα των επιταγών δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα περιλαμβάνεται σε νομοθετική διάταξη με τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «θα νομοθετήσουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες», διαβεβαίωσε σχετικά με το θέμα των επιταγών, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι «θα υπάρχει τροπολογία με αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιες πρόσθετες διατάξεις».

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η ανάρτηση των οποίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όπως τόνισε «θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία».

Σχετικά με το πότε θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, εκτίμησε ότι, «θα καταβληθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Όσο αφορά στο θέμα των μακροχρόνια ανέργων, που μένουν εκτός έκτακτης υποστήριξης, εξήγησε ότι, για την επιδότησή τους, «πρέπει να υπάρξει συσχέτιση με τον κοροναϊό, γιατί έτσι δίνει χρήματα η ΕΕ», άρα να έχουν αποκτήσει αυτήν την ιδιότητα το 2019. «Μας έχει προβληματίσει το κομμάτι των ανέργων που ήταν από πριν», είπε όμως ξεκαθάρισε ότι, «αυτήν τη στιγμή ισχύει ό,τι ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

«Η πλατφόρμα θα ανοίξει άμεσα για να προκαταλάβουμε όπως πέρυσι», απάντησε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Όσο αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ΑΝΤ1 είπε πως, «πάει στον εργοδότη και την επιχείρηση» και εξέφρασε την προσδοκά να καταβληθούν τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου». «Στις κλειστές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, υπάρχουν κατώτατα όρια, δεν υπάρχει αφαίρεση των 534 ευρώ», είπε εξηγώντας ότι, «όταν μία επιχείρηση έχει πάρει μία, δύο επιστρεπτέες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τις υπόλοιπες».

Απαντώντας τέλος, στο ζήτημα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, «θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021».

«Υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown», σημείωσε και τόνισε ότι, «το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης