Συνταγή για το πιο γρήγορο χωριάτικο ψωμί!

 

Κι εκεί που όλοι πιστεύαμε πως το σπιτικό ψωμί θέλει ζύμωμα με τις ώρες, μια συνταγή που «σπάει» το διαδίκτυο έρχεται να μας διαψεύσει.

Η τεχνική με την καυτή γάστρα έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, σε μια συνταγή που δεν χρειάζεται ούτε ένα λεπτό ζύμωμα. Το ψωμί γίνεται πραγματικά αφράτο και η κόρα του τραγανή, όπως σε ένα ωραίο, μυρωδάτο χωριάτικο ψωμί.

Μπορεί η ζύμη να μην πλάθεται αφού αναμείξετε όλα τα υλικά, να είναι αρκετά υδαρή, όμως δεν πρέπει να είναι ρευστή σαν μια ζύμη κέικ. Αν δείτε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσαρμόστε το αλεύρι ανάλογα.
Σημειώστε πως σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της συνταγής είναι να κάψετε την γάστρα καλά πριν βάλετε το ψωμί σε αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετούμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα, για να μπορούμε να το τοποθετήσουμε γρήγορα στο καυτό σκεύος.

Αν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα στο κάτω μέρος του ψωμιού, πασπαλίστε τη λαδόκολλα με λίγο ψιλό σιμιγδάλι. Και το ψωμί δεν θα κολλήσει και η γεύση του θα απογειωθεί. Σε πολλές συνταγές δεν προσθέτουν ζάχαρη, ωστόσο, φαίνεται πως το γλυκό στοιχείο βοηθά πολύ την μαγιά να δράσει.

Υλικά
450 γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί (και για όλες τις χρήσεις είναι κατάλληλο)
1 φακελάκι (9γρ) ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
375 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
Λίγο έξτρα αλεύρι για τον πάγκο εργασίας
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός
Σκεπάζουμε με ζελατίνη και αφήνουμε για 2 με 3 ώρες, σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιάσει τον όγκο του
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε την γάστρα, σκεπασμένη με το καπάκι, να κάψει καλά για 30 λεπτά, πριν ξεκινήσουμε το φούρνισμα του ψωμιού
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και γυρίζουμε το ζυμάρι. Με μια σπάτουλα ή ένα εργαλείο κουζίνας με πλατιά επιφάνεια (μια σπάτουλα για κέικ) διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαριού ώστε να δημιουργήσουμε στρογγυλό σχήμα.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα, αναποδογυρίζοντάς το στο χαρτί. Βγάζουμε την καυτή γάστρα και με προσοχή τοποθετούμε το ψωμί, κρατώντας το από τη λαδόκολλα στο εσωτερικό της. Σκεπάζουμε και βάζουμε πίσω στο φούρνο
Ψήνουμε για μισή ώρα και αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά περίπου ακόμη. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει πριν το κόψουμε
Πηγή: iefimerida.gr