Οι ευθύνες εξάπλωσης του κορονοϊού

της Βιβιαν Σαμούρη, Αντιδημάρχου Υγείας Δήμου Πατρέων

 

Λοιπόν, φίλοι μου, πάμε να δούμε, μαζί, ποιος είναι ο υπεύθυνος και ποιοι οι ανεύθυνοι που πρέπει να τους επιβληθεί καθολικός αποκλεισμός απο την κυκλοφορία.

Βρισκόμαστε σήμερα στο δεύτερο lock down για τον λαό, όταν περί τα τέλη του Ιουνίου που μας πέρασε, χάρη στην ατομική μας ευθύνη και μόνο, δηλ. την υπευθυνότητά μας, ολόκληρη η Αττική π.χ. είχε μόλις δυο κρούσματα. Με βάση αυτό αντιλαμβανόμαστε οτι δεν πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας αλλά οτι πρόκειται, σαφώς, για λανθασμένες πολιτικές που ασκήθηκαν απο το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν μεχρι σήμερα.
Αρκεί να σας υπενθυμίσω οτι άνοιξαν τα σύνορα με τις βαλκανικές χώρες και τις πρώτες τρεις εβδομάδες δεν είχαν τοποθετήσει καν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να ελέγχουν αυτούς που μπαίνουν και βγαίνουν...αυτονόητες δηλ.στοιχειώδεις κινήσεις, η έλλειψη των οποίων γεννά πολλούς προβληματισμούς και μάλιστα οταν, μόλις, είχαμε βγει απο έναν δίμηνο αποκλεισμό με επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Οχι μόνο δεν έγιναν διασυνοριακοί έλεγχοι, λοιπόν, σε λιμάνια και αεροδρόμια κάτι που γνωρίζουμε οι περισσότεροι και απο προσωπική μας εμπειρία αλλα απεναντίας στα πλοία και στα αεροπλάνα βλέπαμε να στοιβάζονται οι άνθρωποι σαν τα σταφύλια. Όποιοι δε, έλεγχοι έγιναν, ήσαν δειγματοληπτικοί και για... «τα μάτια σου μόνο».

Κι έτσι μπήκε ο κορονοϊός και χρήματα δεν μπήκαν στη χώρα , καθώς ως γνωστόν, είχαμε μείωση εσόδων 85% σε σχέση με το 2019 κατα την θερινή τουριστική περίοδο.
Ταυτόχρονα το μεσοδιάστημα των 8 μηνών απο το πρώτο κύμα της πανδημίας, πέρασε άπραγο -αν εξαιρέσουμε κάτι εγκυμοσύνες, γάμους και διαζύγια- τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ήσαν ανεπαρκή και οι ΜΕΘ που προστέθηκαν ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, κι αυτά μετά απο τις δεκάδες κινητοποιήσεις των υγειονομικών...Για να δυστυχήσουμε να δούμε να έχουν ως προτεραιότητα την επένδυση των εκατομμυρίων ευρώ στην επικοινωνία αντί για την ουσιαστική θωράκιση κι ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και Παιδείας σε προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών και υλικοτεχνικές υποδομές.

Αποτέλεσμα, εκεί που μεχρι πρότινος κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας διαβεβαίωναν -το πολύ πολύ- για ολιγοήμερο τοπικό lock down και οι μικροεπιχειρηματίες σε περιοχές με λίγα κι ελεγχόμενα κρούσματα γέμιζαν τα μαγαζιά τους με εμπορεύματα εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων, να καταλήξουμε σε καθολικό απαγορευτικό -προκειμένου να γινεται κεντρική διαχείρηση των ΜΕΘ- χωρίς πλάνο διαχείρισης, με την υγεία και την ζωή μας στον απόλυτο κίνδυνο, τον θάνατο του εμποράκου και τους μαθητές και τα αιτήματά τους να δικαιώνονται με το κλείσιμο των σχολείων απο τη κυβέρνηση.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η πανδημία του κορονοϊού εργαλειοποιείται για να αλλάξει τη μορφή της οικονομίας...αλλάζει τις συνθήκες εργασίας με αναστολές εργασίας που εύκολα ακολουθούν οι απολύσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γενικεύει την εργασιακή ευελιξία, ετοιμάζει 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες...μεχρι και απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες.

Ειναι στο χέρι όλων μας, αν θα αφήσουμε όλα αυτά να συμβούν...

Υ.Γ. ...κι ενώ στάθηκαν όλοι στην προσφώνηση του κ.Τσιόρδα απο τον Πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα (επίθεση, δημόσια, φιλίας και προσπάθεια ταύτισης...μετά την απαξίωση των προτροπών του κατα τους θερινούς μήνες και καθώς, προφανώς, είδαν κι έπαθαν να τον επαναφέρουν), το σημαντικό ήταν οτι η επιλογή της παρουσίας του κ.Τσιόρδα δίπλα στον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά, δήλωνε την αδυναμία του δεύτερου αλλα και την ανάγκη να ειναι δίπλα του ενα πρόσωπο που πιστευαν οτι θα μπορούσε να μετριάσει την μήνη των πολιτών προς το προσωπό του. Για τους λόγους που αναφερω πιο πάνω και που όλοι, βεβαίως, τους έχουν αντιληφθεί.

Διαβάστε επίσης