Σε σκάφος στο Κατάκολο φέρεται να επέβαιναν καταδιωκόμενοι Τούρκοι απ’ τον Ερντογάν

 

 

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές καθώς ένα σκάφος που έπλεε σε ελληνικά νερά στο Ιόνιο φαίνεται ότι είχε ως επιβάτες καταδιωκόμενου Τούρκους απ’ τον Ερντογάν. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ilialive.gr στο αλιευτικό σκάφος «Νέμο» μεταξύ των 65 επιβαινόντων εντοπίστηκαν 20 Τούρκοι αστυνομικοί, 10 Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, βουλευτής καθώς και ένας δημοσιογράφος.

Η παρουσία στελεχών της ΕΥΠ ανάμεσα στους Λιμενικούς στο Κατάκολο για δεύτερη φορά, φανερώνει πως οι Ελληνικές Αρχές περνούν από «κόσκινο» τους μετανάστες που εντοπίζονται σε Αιγαίο και Ιόνιο. Δεν είναι μόνο οι διακινητές που ερευνώνται σε κάθε τέτοιο σκάφος, αλλά και οι επιβάτες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολίτες της γειτόνισσας Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το ilialive.gr, στο αλιευτικό σκάφος που κατέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης στο Κατάκολο, επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι. Άτομα που φέρονται να  διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν, Τούρκοι αστυνομικοί που αυτομόλησαν, Κούρδοι του PKK, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος. Σχεδόν οι μισοί επιβάτες, αποτελούν στόχους της τυρανικής κυβέρνησης της γείτονος.

Μεταξύ των 65 επιβατών, είναι 20 Τούρκοι αστυνομικοί – «Γκιουλενιστές» όπως λένε στην χώρα τους και δέκα Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη. Άνθρωποι που έχουν αφήσει πίσω τους τις οικογένειες τους για να γλιτώσουν, φοβούμενοι όμως για την τύχη τους, πίσω στην Τουρκία. Άνθρωποι που βασανίστηκαν από το καθεστώς, φυλακίστηκαν και καταδιώχθηκαν για τη διαφορετικότητα των απόψεων τους.

Ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς, αποκαλύπτει την ταυτότητα του. «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» και δείχνει μια φωτογραφία στο κινητό του με την στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ» λέει σχεδόν απελπισμένα.

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή» ανέφερε ένας άλλος εκ των επιβαινόντων.

Ο οποίος αποκάλυψε πως ανάμεσα στους 65 επιβαίνοντες του σκάφους είναι και ένας Κούρδος βουλευτής που όμως αποφεύγει ακόμα και μια απλή κουβέντα, φοβισμένος για την τύχη που τον περιμένει. Το ίδιο και κάποιοι Κούρδοι πανεπιστημιακοί που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να διαφύγουν από την Τουρκία.

Ένας άντρας με σπαστά ελληνικά, δηλώνει δημοσιογράφος – ανταποκριτής ξένου Τύπου στην Ελλάδα. Μας ρωτά αν θα υπάρξει εκτενές ρεπορτάζ από το θέμα, επισημαίνει το ενδιαφέρον που υπάρχει, την αναζήτησή στοιχείων για το ταξίδι του σκάφους, την άγνοια που του δηλώνουν οι επίσημες αρχές που απευθύνθηκε.

Μπήκαν στην Πάτρα οι αγρότες με τρακτέρ – Έκλεισαν την Περιμετρική, έβγαλαν με τα χέρια περιπολικό από το δρόμο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Επεισόδια στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου: H Αστυνομία μπλόκαρε τα τρακτέρ, πέρασαν πεζοί οι αγρότες, ξύλο, χημικά και χρήση κρότου-λάμψης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Ουρές οχημάτων στην Περιμετρική της Πάτρας – Κλειστός επ’ αόριστον ο δρόμος από τους αγρότες, πρόταση στο τραπέζι για κινητοποίηση στη Γέφυρα την Τρίτη (ΦΩΤΟ)

Αυτός είναι ο Πατρινός που έχασε την ζωή του στο τροχαίο με το φορτηγό στην Ιόνια Οδό – Ήταν πατέρας τριών παιδιών

Σοκαριστικό τροχαίο στο κέντρο της Πάτρας: Ο δικυκλιστής εκφενδονίστηκε πάνω σε ΙΧ (ΦΩΤΟ)

Αίγιο: Για παρακώλυση συγκοινωνιών κατηγορούνται δύο αγροτοσυνδικαλιστές – Δικογραφία και για τον αποκλεισμό στην Αχαγιά

Τραγωδία σε παράδρομο της Ιόνιας Οδού – Νεκρός Πατρινός οδηγός φορτηγού μετά από ανατροπή (ΦΩΤΟ)

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Πραποπούλου, μια από τις καλλονές της παλιάς Πάτρας