Τι απαντά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε Μάρκου - Αναγνωστοπούλου για το Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Κοινοβουλευτική απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου και Σ. Αναγνωστοπούλου, από κοινού με άλλους Βουλευτές,  προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα την «Ενέργειες αρμοδίου Υπουργού για Μετεγκατάσταση Αστυνομικού Μεγάρου Πάτρας, προβλήματα με την επιλογή των στελεχών του Σωφρονιστικού Καταστήματος «Αγ. Στεφάνου», αποσυμφόρηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και ζήτημα μεταγωγών ΣΚ Πάτρας εν μέσω COVID-19».

Η ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στα πλαίσια άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την 05.10.2020, καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, για το θέμα της μετεγκατάστασης του Αστυνομικού Μεγάρου Πάτρας και για λοιπά συναφή θέματα της αρμοδιότητάς του στην Π.Ε. Αχαΐας.

Θυμίζουμε ότι, την 13η Ιουνίου 2020, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, ο  κ.  Υπουργός είχε δημοσίως δεσμευθεί ότι σε δυο μήνες θα έρθει ξανά στην πόλη μας και θα ανακοινώσει το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο.

Με θλίψη όμως, στην από 30η Οκτωβρίου 2020 απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιλεγεί ακόμα το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι η υποβολή ενός αιτήματος προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση έκτασης εντός του Στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΜΟΥΖΑΚΗ» στην Πάτρα (Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού) και η πραγματοποίηση μιας συνάντησης με στελέχη του, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δέουσες προς τον σκοπό αυτό ενέργειες. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με το Υπουργείο, αναζητούνται και εναλλακτικές λύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αν το Ταμείο Εθνικής Άμυνας θα συναινέσει στην παραχώρηση.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι μέχρι και σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά την επίσκεψη του Υπουργού στην Πάτρα και ισόχρονο διάστημα από τις ρητές δεσμεύσεις που ανέλαβε, τίποτα δεν έχει προχωρήσει αναφορικά με την επιλογή οικοπέδου για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην πόλη μας. Σημειώνουμε δε ότι με την επιλογή για υποβολή αιτήματος για παραχώρηση έκτασης εντός του Στρατοπέδου «ΑΝΧΗ ΜΟΥΖΑΚΗ» στην Πάτρα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε το «μακρύ ταξίδι  της μέρας μέσα στη νύχτα», λόγω του τεράστιου όγκου γραφειοκρατικών προβλημάτων που πρόκειται να αντιμετωπίζει με την επιλεγείσα λύση.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που θίξαμε με την ερώτησή μας, κυρίως δε για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της κατάργησης του πάρεργου των μεταγωγών κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Πατρών από Αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των Αστυνομικών και έχει καταστεί έτι περαιτέρω φλέγον εν μέσω της πανδημίας του covid-19, το Υπουργείο επέλεξε τη σιγή, αφού αρκέστηκε στην καταγραφή της σχετικής διάταξης με την οποία από το έτος 2002 ανατέθηκε το έργο αυτό στους Αστυνομικούς των Νομών νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, και δεν δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που είναι αναγκαία για την απεμπλοκή των Αστυνομικών Δυνάμεων από τις μεταγωγές κρατουμένων του
Καταστήματος Κράτησης Πατρών και την πλήρη ανάληψη τους από την ΥΕΦΚΚ.

Διαβάστε επίσης