Μήπως το παιδί είναι αναβλητικό;

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με την αναβλητικότητα και στο σύνολο αυτό περιλαμβάνονται και τα παιδιά, ήδη από την τρυφερή ακόμα ηλικία.

Το παιδί ενδεχομένως εκδηλώσει τις πρώτες αναβλητικές τάσεις όταν θα αρχίσει να αντιμετωπίζει θέματα που δεν του αρέσουν και τόσο, όπως το διάβασμα, οι αγγαρείες στο σπίτι ή ακόμα και ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, όπως η τακτοποίηση του δωματίου ή του γραφείου του.

Η εγκεφαλική περιοχή της αναβλητικότητας

«Επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος και εξοικειωμένος με την αναβλητικότητα ως ένα βαθμό. Φυσικά έχουμε προγραμματιστεί να εκτιμούμε την άμεση ευχαρίστηση και τις ανταμοιβές συγκριτικά με ένα καθυστερημένο αποτέλεσμα» εξηγεί η Shefali Raina, προπονήτρια υψηλών επιδόσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Ο εγκέφαλος νιώθει πιο οικεία και άνετα όταν λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων συνηθειών και δράσεων, που απαιτούν την λιγότερη δυνατή προσπάθεια» εξηγεί.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αναβλητικότητα βασίζεται στο μεταιχμιακό σύστημα, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα.

Σε αυτόν τον τομέα αισθανόμαστε φόβο, καθώς και κίνητρο για να επιβιώσουμε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η υπερδραστήρια περιοχή αυξάνει τόσο το άγχος για τις αρνητικές συνέπειες μιας δράσης που φαίνεται ότι είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να ανακουφιστείτε είναι να το… αναβάλλετε επ’αόριστον.

Βοηθήστε το παιδί να την ξεπεράσει

Μερικά από τα βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει την αναβλητικότητα:

Βοηθήστε το παιδί να ηρεμήσει:  Ένα υπερδραστήριο μεταιχμιακό σύστημα δεν θα βοηθήσει το παιδί να αναλάβει δράση για αυτό είναι σημαντικό να το βοηθάτε να παραμένει ήρεμο.
Βοηθήστε το παιδί να εξοικειωθεί με τα αρνητικά συναισθήματα: Το κόλπο δεν είναι να αποβάλλετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα από τη συνείδησή σας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περάσετε στο παιδί. Πρέπει να του μάθετε να τα προσεγγίζει και να εξοικειώνεται μαζί τους, ακόμη και για λίγα λεπτά την φορά.
Προσέξτε πως του μιλάτε: Ο ευκολότερος τρόπος για να φέρετε την επιθυμητή αλλαγή στην καθημερινότητά του παιδιού είναι μέσω της γλώσσας. Ενθαρρύνετε την καλή και επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού μέσω των επαίνων και της θετικής επιβράβευσης.

Διαβάστε επίσης