Η σύγκρουση Μακρόν- Ερντογάν και το κρίσιμο διακύβευμα

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ*

 

Η σύγκρουση Μακρόν- Ερντογάν είναι προφανές ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους με κυρίαρχο αυτόν ενός «ιερού πολέμου» ο οποίος θα μπορούσε να έχει τη μορφή εντεινόμενων τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία έχει κατά καιρούς δεχθεί την οργή του Ισλάμ. Την οργή που με κάθε τρόπο προσπαθεί να ενεργοποιήσει ο Ερντογάν, έχοντας απέναντί του έναν Μακρόν που αναδεικνύεται σε υπερασπιστή των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων, έχοντας και  τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών.

Είναι προφανές ότι όλη αυτή η ανάφλεξη δεν έχει να κάνει αμιγώς με τον θρησκευτικό φανατισμό και την ελευθερία του λόγου, τη σύγκρουση δηλαδή που κυριαρχεί σε πρώτο πλάνο και έχει και αυτή το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της. Πίσω από τη σύγκρουση βρίσκονται και «ορατά» πολιτικά κίνητρα που καθιστούν εξίσου ενδιαφέρουσα μια δεύτερη ανάγνωση, από την οποία φυσικά δεν λείπει και το ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τον Μακρόν, η σκληρή γλώσσα του εναντίον του Ερντογάν και η απόφασή του να αναρτηθούν σε κυβερνητικά κτίρια σκίτσα του Charlie Hebdo, δεν είναι άσχετη με την επιδίωξή του να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, δίνοντας απάντηση  με την επιθετική του στάση έναντι των ισλαμιστών, σε όσους απαιτούν ασφάλεια με δραστική αντιμετώπιση των ισλαμιστικών πυρήνων.

Θα έλεγε κανείς δηλαδή ότι η μουσουλμανική πρόκληση έδωσε μια ευκαιρία στον Γάλλο Πρόεδρο να σηκώσει πολιτικά το γάντι στον Ερντογάν περνώντας παράλληλα και τα δικά του μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας του.

Υπ΄ αυτή την έννοια η κίνησή του θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια προληπτικού χαρακτήρα κίνηση, η οποία ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο της πυροδότησης ισλαμιστικών  πυρήνων εντός αλλά και εκτός Γαλλίας.

Στο βάθος αυτής της αντιπαράθεσης υπάρχει και το σημείο που ενδιαφέρει τη χώρας μας και μάλιστα άμεσα: Ο Μακρόν διαμηνύει  ότι η Γαλλία, η πρώτη χώρα που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να παραχωρήσει στον Ερντογάν το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε βεβαίως να δεχθεί την κραυγαλέα εμπλοκή της Άγκυρας σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.   

Στην άλλη άκρη της σύγκρουσης, ο Ερντογάν παίζει το δια γυμνού οφθαλμού ορατό παιχνίδι  της προσπάθειας κυριαρχίας του στον μουσουλμανικό κόσμο, ως αυτόκλητος εκφραστής και προστάτης του. 

Και παράλληλα, βρήκε μια λαμπρή ευκαιρία να πάρει τα φώτα από τις  ανοιχτές διαφωνίες του με τις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο των κυρώσεων από την Ευρώπη για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Να πάρει δηλαδή τα βλέμματα από την απομόνωση της Τουρκίας και να τα ρίξει στον Ισλαμικό κόσμο του οποίου επιθυμεί διακαώς να ηγηθεί επιδιώκοντας εμπλοκή του έτσι ώστε να μην είναι μονάχος και απομονωμένος.

Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Πολύ θα έλεγε κανείς.

Η Ευρώπη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας για ανάφλεξη του Ισλάμ.  Πρέπει σε όλους τους τόνους να κάνει σαφές ότι η σύγκρουση αυτή δεν αφορά τη Ευρώπη και τους Μουσουλμάνους, αλλά είναι το παιχνίδι ενός υπερφύαλου ηγέτη που θέλει να κάνει κουμάντο στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να διασώσει το τρωθέν γόητρό του εντός της χώρας του από την οικονομία που καταρρέει.

Οι Δυτικές κοινωνίες οφείλουν να συσπειρωθούν για να υπερασπιστούν τις αξίες τους. Οφείλουν όμως και να προστατέψουν τους πολίτες τους και να δημιουργήσουν ένα τείχος απέναντι στην ανεξέλεγκτη τρέλα του Ερντογάν χωρίς να οδηγήσουν σε ανάφλεξη όλο το Ισλάμ.

Το διακύβευμα είναι κρίσιμο. Και η χώρα μας λόγω των ελληνοτουρκικών είναι μοιραία σε πρώτο πλάνο.

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ