Σία Αναγνωστοπούλου: "Ο ηγεμόνας και τα προνόμια προς τους υπηκόους"

Άρθρο της Βουλευτή Αχαΐας στην Αυγή

Ο κ. Μητσοτάκης στις 25 Οκτωβρίου 2020, Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, εξήγγειλε πανηγυρικά, παρουσία γυναικών, το «Πιλοτικό Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών». Του διέφυγε βεβαίως μια σημαντική «λεπτομέρεια». Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2018 προβλέπεται η δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ή σε γυναίκες άνω των 35, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο κ. Πρωθυπουργός λοιπόν με την εξαγγελία του δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εξαγγείλει ουσιαστικά τη δραστική μείωση του εύρους κάλυψης της διάταξης του 2018 για δωρεάν μαστογραφία.


Ο κ. Πρωθυπουργός λοιπόν έκανε μια ψεύτικη και κολοβή εξαγγελία. Εκμεταλλευόμενος την ημέρα και εργαλειοποιώντας τις γυναίκες που είχε μπροστά του έκανε μια θρασύτατη και αναξιοπρεπή για Πρωθυπουργό μιας δημοκρατικής χώρας, επικοινωνιακή εξαγγελία. Πράγματι, η ψεύτικη εξαγγελία βάζει σε δοκιμασία όχι μόνο την κοινή λογική αλλά και τον πυρήνα του δημοκρατικού κράτους πρόνοιας. Ο κ. Μητσοτάκης, εκμεταλλευόμενος το μείζον θέμα της πρόληψης του καρκίνου για κάθε σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος πρόνοιας, αποφάσισε να δώσει ένα επικοινωνιακό σόου. Αντιμετώπισε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού ως ευκαιρία, και τις γυναίκες μπροστά του ως υπηκόους στις οποίες ο γενναιόδωρος ηγεμόνας προσφέρει προνόμια –δωρεάν μαστογραφία. Στο δικό του αξιακό σύμπαν δεν εντάσσεται η εν γένει πρόληψη του καρκίνου –όχι μόνο του μαστού- στο Πρόγραμμα μιας κυβέρνησης που επιδιώκει να ενισχύσει το κράτος πρόνοιας. Δεν αποτελεί μια από τις διατάξεις μιας συνολικής απόφασης, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ του 2018. Αποτελεί ένα γενναιόδωρο προνόμιο που παραχώρησε ο φιλεύσπλαχνος Πρωθυπουργός προς τις υπηκόους του. Κατά τη γνώμη μου, το γεγονός αυτό προσβάλλει ειδικά τις γυναίκες.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τις γυναίκες ως το προσφιλές ακροατήριο για ένα τέτοιο σόου. Πρόκειται για βαθιά πατριαρχική αντίληψη του άντρα- προστάτη, ο οποίος αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, και χαρίζει στις γυναίκες ειδικά ένα προνόμιο. Εκμεταλλευόμενος λοιπόν την ευαλωτότητα των γυναικών που ο ιδιαίτερα διαδεδομένος αυτός καρκίνος δημιουργεί, αποφάσισε να «παίξει» το χαρτί του προστάτη. «Εγώ θα σας σώσω με την απόφασή μου». Η δωρεάν κάλυψη της πρόληψης και του καρκίνου του μαστού –όπως του καρκίνου γενικά αλλά και άλλων ασθενειών- είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη (άνδρα ή γυναίκα), βρίσκεται στον πυρήνα του δημοκρατικού κράτους πρόνοιας και αποτελεί μέρος των νόμων και των αποφάσεων του κράτους. Δεν είναι προνόμιο που απονέμει ο «πολυχρονεμένος» ειδικά στις γυναίκες, όταν τον επισκέπτονται στο «ανάκτορό του».

Διαβάστε επίσης