Επίθεση στη Λιόν : Χαροπαλεύει ο Ελληνας ιερέας – Αναζητούνται τα κίνητρα της επίθεσης

 

 

Μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον 52χρονο ιερέα Νικόλαο Κακαβελάκη, ο οποίος δέχτηκε δύο πυροβολισμούς από άγνωστο δράστη μέσα σε ορθόδοξη εκκλησία στη Λιόν, δίνουν οι γιατροί στο νοσοκομείο της πόλης.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τον επίδοξο δολοφόνο, ο οποίος αφού πυροβόλησε με κοντόκανη καραμπίνα τον ιερέα έξω από την εκκλησία, το απόγευμα του Σαββάτου, εξαφανίστηκε. Ωστόσο αργά το βράδυ έγινε γνωστό πως οι Αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο.

Όπως αναφέρει η Le Figaro, επικαλούμενη πηγές με γνώση των ερευνών, οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση καθώς ο συγκεκριμένος ιερέας είχε δεχθεί επίθεση στο παρελθόν από έναν πολίτη. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι για εκείνη την επίθεση, δράστης ήταν ένας Έλληνας που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Η ώρα ήταν τέσσερις το απόγευμα και ο πατήρ Νικόλας Κακαβελάκης, ετοιμαζόταν να κλείσει τον ναό που βρίσκεται στο έβδομο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης.

Εξω από την εκκλησία κάποιος τον πλησίασε, έβγαλε μία καραμπίνα της οποίας είχε κόψει την κάνη και πυροβόλησε δύο φορές τον ιερέα που έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο. Τα σκάγια βρήκαν τον πατέρα Νικόλαο στην κοιλιά και στον θώρακα.

Οι διασώστες που έφθασαν στον τόπο λίγα λεπτά αργότερα προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και να τον κρατήσουν στη ζωή ώστε να τον μεταφέρουν αμέσως στο νοσοκομείο. Αλλοι πιστοί δεν υπήρχαν στο ναό καθώς δεν υπήρχε λειτουργία.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στον τόπο της επίθεσης, απέκλεισαν την περιοχή και λαμβάνοντας μαρτυρίες από όσους βρίσκονταν κοντά στην περιοχή την ώρα της δολοφονικής επίθεσης, προσπαθούν να συνθέσουν την εικόνα της ταυτότητάς του.

Η απόπειρα δολοφονίας, συγκλόνισε τη Γαλλία, καθώς συνέβη λίγες μόλις μέρες από την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Λιόν, Γκρεγκορί Ντουσέ, παραμένει ασαφές το κίνητρο του δράστη και διερωτάτο για ποιο λόγο να αποτελέσει στόχο ένας Ελληνας χριστιανός ορθόδοξος ιερέας.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν συγκάλεσε την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που μετέβη σήμερα στη Ρουέν και στη Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου ένας καθολικός ιερέας, ο πατέρας Αμέλ, σφαγιάστηκε το 2016 από δύο τζιχαντιστές, υπογράμμισε την «απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτρέπει σε όλους και στον καθένα χωριστά να ασκεί τα θρησκευτικά του πιστεύω με πλήρη ασφάλεια και πλήρη ελευθερία.

«Η βούλησή μας είναι ισχυρή: η αποφασιστικότητά μας θα μείνει αμείωτη, είναι η τιμή της Γαλλίας, είναι η τιμή της Δημοκρατίας», δήλωσε.

Ποιος είναι ο έλληνας ιερέας

Οπως έγινε γνωστό, ο ιερέας έχει καταγωγή από τα Χανιά και είναι πατέρας δύο παιδιών. Ζει στη Λιόν και είναι πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικόλας Κακαβελάκης είναι θεολόγος, ιστορικός και δίδασκε παράλληλα στο Πανεπιστήμιο της πόλης, μαθήματα Βυζαντινής Ιστορίας. Διέμενε εδώ και χρόνια στην γαλλική πόλη, με την οικογένειά του.

Η μικρή εκκλησία που έγινε η επίθεση βρίσκεται στο κέντρο της Λιόν, σε γειτονιά με κατοικίες, και με ελάχιστους περαστικούς στους δρόμους μιας και αυτό είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο της καραντίνας.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με θρησκευτικά χαρακτηριστικά, αν και οι επιθέσεις των προηγούμενων ημερών στη Γαλλία δείχνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Σημειώνεται ότι η επίθεση έγινε τρεις ημέρες μετά την επίθεση στην εκκλησία Νοτρ-Νταμ της Νίκαιας, όπου τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο ισλαμιστή. 

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ποτέ η ελληνορθόδοξη κοινότητα δεν είχε δεχθεί απειλές. Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση από 3.000 σε 7.000 των στρατιωτών που θα μετέχουν στην επιχείρηση «Sentinelle» για την προστασία των χώρων λατρείας και των σχολείων.

Στη δύναμη αυτή προστίθενται σχεδόν 7.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, από τα οποία τα μισά είναι έφεδροι χωροφύλακες, που από τη Δευτέρα θα τεθούν στη διάθεση των νομαρχών για να εγγυώνται την ασφάλεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη.  Εχουν γίνει συστάσεις στους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους καθώς ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Καταδίκη από Ιερώνυμο

«Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αναμένεται να επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ προκειμένου να του εκφράσει την οδύνη του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Ορθόδοξου ιερέα, ελληνικής ιθαγένειας, που μόλις έκλεινε τον ναό όπου υπηρετούσε, στην πόλη Λυών της Νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης