Μια μόνο ξεκάθαρη μεταναστευτική πολιτική θα λύσει την παράνομη λαθρομετανάστευση

Του Καθ. Πέτρου Π. Γρουμπού, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ - ΜΕΛΗ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί σήμερα μια νέα ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, η οποία αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας ισορροπημένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση τόσο της τακτικής όσο και της παράτυπης μετανάστευσης με βάση την αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, παράλληλα με την προσέλκυση ταλέντων και δεξιοτήτων. Φοβάμαι όμως ότι αυτοί οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν. ΓΙΑΤΙ;

Πρώτον, αποκαλύπτεται βαθύ πρόβλημα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Να θυμίσω ΣΕ ΟΛΟΥΣ τις συνθήκες Δουβλίνο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV. Ξεκίνησαν από το 1990 και φθάνουμε σήμερα (30 χρόνια μετά)  να συζητάμε ακόμα ΠΩΣ θα νομοθετήσει η ΕΕ ένα σωστό και λειτουργικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό;! ΕΛΕΟΣ!

Δεύτερον, αποκαλύπτεται μια απαράδεκτη υποκρισία από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το μεταναστευτικό ταλαιπωρεί την Ευρώπη για πολλά χρόνια, αλλά ούτε τα κράτη ούτε η Ε.Ε. έχουν δώσει δείγματα ότι ξέρουν τί θέλουν. Οι πιο κυνικοί θέλουν φθηνά χέρια και μια όπως-όπως πρόχειρη λύση του δημογραφικού. Οι θερμόαιμοι θέλουν να διώξουν τους πάντες. Και οι φιλεύσπλαχνοι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρόθυμοι να υποστούν τα πάντα, ακόμη και τους «λαθρομετανάστες». Οι πλούσιες χώρες δεν επιθυμούν ξεκάθαρη και λειτουργική μεταναστευτική πολιτική!

Τρίτον, η Ε.Ε. άργησε χαρακτηριστικά να καταλάβει ότι δεν φταίει η Ελλάδα ώστε να φορτώνεται όλα τα βάρη του μεταναστευτικού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ε.Ε. δυσκολεύτηκε πολλά χρόνια να καταλάβει ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι και σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας.

Τέταρτον, η ύπουλη εμπλοκή των ΜΚΟ με την απεριόριστη βοήθεια της ΕΕ, της Τουρκίας  και  Μεγαλοεπιχειρηματιών. Συγκλονιστικά στοιχεία ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, για τον τρόπο με τον οποίο δεκάδες μέλη των ΜΚΟ διευκόλυναν κυκλώματα δουλεμπόρων να προσεγγίσουν τις ακτές των ελληνικών νησιών με βάρκες γεμάτες παράνομους μετανάστες – στοιχεία που  φέρνει στο φως η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον τους. Οι κατηγορούμενοι, όλοι αλλοδαποί,  αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τη δράση τους. Ποιος θα καταργήσει τις ΜΚΟ; Πολλά τα συμφέροντα.

Και πέμπτον, και το χειρότερο: έχει ανακύψει και το πρωταρχικό θέμα της σύγχυσης. Είναι απίστευτο, αλλά η Ευρώπη δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι άλλο πρόσφυγας, άλλο μετανάστης, άλλο λαθρομετανάστης κι άλλο εισβολέας. Δεν έχει λογική να  θεωρούνται  όλοι ίδιοι και κυρίως από τα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. Μοιραία,  και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δυσκολεύεται να καταλάβει ότι είναι ολέθριο λάθος να μεταχειρίζεται κανείς σαν πρόσφυγα έναν που προσέρχεται με ανυπόκριτους πολιτικούς σκοπούς. Έναν εισβολέα!

ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Αίτηση για άσυλο μπορεί να κάνει κάποιος - αυτός θα θεωρείται πρόσφυγας- που έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να επιστρέψει επειδή φοβάται, βάσιμα, ότι θα υποστεί δίωξη για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

Φυλή 2) θρησκεία 3) εθνικότητα 4) συμμετοχή σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και 5) πολιτικές πεποιθήσεις

Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει αυτός να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον ένα λόγο δίωξης και να έχει νόμιμα  έγγραφα ταυτοπροσωπίας. Αίτηση για άσυλο, μπορεί και πρέπει να κάνει ο πρόσφυγας στην πρώτη ασφαλή χώρα που φθάνει. Και στη προκειμένη περίπτωση η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα. Αυτά αφορούν τους πρόσφυγες. Όλοι οι υπόλοιποι που δεν πληρούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά  ΔΕΝ  ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Από εκεί και πέρα  υπάρχει το θέμα της  μετανάστευσης. Δεν πρέπει να μπαίνει κανένας μετανάστης στην Ε.Ε. παριστάνοντας τον πρόσφυγα. Οι διαδικασίες είναι γνωστές.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: είμαι υπέρ της παροχής ασύλου σε όλους όσους πληρούν τα κριτήρια που παραπάνω έθεσα. Οφείλουμε την προσοχή και αγάπη μας σε κάθε αληθινά διωκόμενο άτομο.

 Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε χώρα της ΕΕ, κυρίως για να εργασθούν,  πρέπει να μεταβαίνουν στα αντίστοιχα προξενεία που υπάρχουν στη χώρα τους, και να κάνουν αίτηση για μετανάστευση. Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ανάγκη εργατικού δυναμικού, θα ανακοινώνουν πόσους μετανάστες θέλουν και το είδος εμπειρογνωμοσύνης που θέλουν να έχουν οι μετανάστες. Οι μετανάστες υποβάλλουν αίτηση στο Προξενείο και εάν επιλεγούν από την αντίστοιχη χώρα, με τις οικογένειες και τα υπάρχοντά τους μεταβαίνουνε στις επιλεγμένες χώρες ως νόμιμοι μετανάστες με όλα τα δικαιώματα που τους αξίζουν. Εν τω μεταξύ: όσον αφορά τους πρόσφυγες στην Τουρκία, όλοι λαμβάνουν προσωρινό άσυλο για 1-2 χρόνια. Εν τω μεταξύ, όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην ΕΕ ή σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Ρωσία, Αυστραλία, χώρες της Νότιας Αμερικής, πλούσιες χώρες της Μέσης Ανατολής, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία κ.λπ.) ακολουθούν την ίδια διαδικασία: σχετικά προξενεία στην Τουρκία.Λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Τουρκία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν (προσωρινά) τον αριθμό των προξενικών γραφείων  σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Η ΕΕ βοηθά τους πρόσφυγες στην Τουρκία για δύο χρόνια και διαχειρίζεται και επιβλέπει αυτήν τη διαδικασία. Μια παρόμοια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για όλους τους παράνομους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλες χώρες. Τέλος, η νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να σταματήσει αμέσως την παράνομη μετανάστευση. Δεν πρέπει να παρέχεται χρηματοδότηση σε καμία ΜΚΟ από την ΕΕ.

Συνεπώς, μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη νομοθεσία και πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.  Υπάρχει και ένα ξεχωριστό αλλά βασικό θέμα: οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται σαν φίλοι και οφείλουν να συμπεριφέρονται σαν φίλοι. Σε αντίθεση, οι  λαθρομετανάστες και οι εισβολείς έχουν το αντίθετο χαρακτηριστικό: ΔΕΝ έρχονται σαν φίλοι, ούτε συμπεριφέρονται σαν φίλοι. Δεν επιτρέπεται η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για τα δικά της πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια. Όταν μάλιστα η ίδια η Τουρκία φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη που υπάρχουν πάνω από 4 εκ. πρόσφυγες στο έδαφός της.  Μια ξεκάθαρη πολιτική  απόφαση μπορεί να σταματήσει άμεσα κάθε προώθηση μεταναστών με τη σημερινή μέθοδο.

Οι φαιδρότητες πρέπει να σταματήσουν! Να μπει ένα τέλος σε τούτη την απάνθρωπη εκμετάλλευση, σ' αυτό το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών...».

Αν δεν γίνουν αυτά για το μεταναστευτικό, η ΕΕ πρέπει να ξεχάσει την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος και την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό παραμένει ως σήμερα επίκαιρο και εκφράζει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν δεν το καταλάβει η ΕΕ σύντομα θα διαλυθεί. Οι Λαοί των χωρών της Μεσογείου δεν θα ανεχθούν άλλο τη κοροϊδία των κρατών ελίτ της ΕΕ.

Ειλικρινά, δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί και απαντήστε μας: από ποιες  εμπόλεμες χώρες προέρχονται οι επιβαίνοντες του σκάφους και προωθούνται παράνομα στα Ελληνικά νησιά; Ποια κριτήρια πληρούν και δικαιούνται πολιτικό άσυλο; Και ποιοι είναι αυτοί που τους προωθούν; Ποιοι έχουν οικονομικά οφέλη;

Να οι "πρόσφυγες" και "μετανάστες" σας!

Αίσχος και ντροπή! Και θέλει η ΕΕ να γίνει ισχυρή παγκόσμια οικονομία; Εδώ δεν μπορεί να βρει λύση στο μεταναστευτικό μετά από 30 χρόνια ανικανότητας!

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ. ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Σημ. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τις ανωτέρω σκέψεις και προτάσεις ασπάζονται εκατομμύρια Έλληνες.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ