Χωρίς νικητή το ντέρμπι «δικεφάλων»

 

 

Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι «δικεφάλων», καθώς η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, για την 5η αγωνιστική της Super League, με τους «ασπρόμαυρους» να παίρνουν τον βαθμό με γκολ στο τέλος της αναμέτρησης.

Οι «κιτρινόμαυροι» των πολλών και σημαντικών απουσιών κατάφεραν (κόντρα στη ροή του αγώνα) να προηγηθούν στο πρώτο ημίχρονο με τον Ανσαριφάλντ (23'), έπειτα από πανέμορφη ασίστ του Τάνκοβιτς, που έκανε ντεμπούτο με την ομάδα του Καρέρα.

Εντούτοις οι Θεσσαλονικείς έφτασαν στην ισοφάριση με την κεφαλιά του Μουργκ στο 89', έχοντας μάλιστα και μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις να κάνουν την ολική ανατροπή, με τον Τσιντώτα όμως να αποτρέπει τα χειρότερα, νικώντας τον Σφιντέρσκι.

 

Πως παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

O Mάσιμο Καρέρα παρέταξε την ομάδα του σε σχηματισμό 3-4-3, με τον νεαρό Μιτάι και τους Τάνκοβιτς και Νεντελτσεάρου να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός».

Πιο συγκεκριμένα κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τσιντώτας, με τους Χνιντ, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου να συνθέτουν την τριάδα των στόπερ.

Ο Παουλίνιο αγωνίστηκε ως δεξί μπακ-χαφ, αριστερός ήταν ο Μιτάι, με τους Σάκχοφ-Κρίστισιτς να βρίσκονται στον άξονα. Από εκεί και πέρα οι Τάνκοβιτς και Λιβάγια πλαισίωναν τον Ανσαριφάρντ στην τριπλέτα της επίθεσης.

Με το ίδιο σύστημα αγωνίστηκε και ο ΠΑΟΚ. Κάτω από τα δοκάρια του δικεφάλου του Βορρά κάθισε ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς με τους Βαρέλα, Μιχαηλίδη και Ίνγκασον να είναι τα τρία στόπερ.

Ο Γιαννούλης ήταν στην αριστερή πτέρυγα και ο Λέο Μάτος για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στα δεξιά σε ρόλο φουλ μπακ.

Στο κέντρο ο Άντερσον Εσίτι πήρε τη θέση του Ελ Καντουρί, αγωνιζόμενος μαζί με τον Σβαμπ, ενώ οι Τζόλης και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς πλαισίωναν τον Τσόλακ, που ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης.

Ο αγώνας

Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο στο πρώτο 20λεπτο του ματς.

Οι «ασπρόμαυροι» πίεσαν ψηλά την ΑΕΚ των πολλών (επτά) και σημαντικών απουσιών και, «σημαδεύοντας» την πλευρά του νεαρού Μιτάι, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην «Ένωση».

Η ομάδα του Καρέρα έδειχνε να μην έχει καθαρό μυαλό, αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα, με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει τρόπους να παραβιάσει την εστία των γηπεδούχων.

Η κοντινή προβολή του Τσόλακ στο 12' δεν βρήκε στόχο, η μπάλα από το σουτ του Τζόλη τρία λεπτά αργότερα κατέληξε στην αγκαλιά του Τσιντώτα, κι έτσι η υπεροχή των «ασπρόμαυρων» δεν μεταφράστηκε σε κάποιο γκολ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Και αφού δεν κατάφερε να σκοράρει ο ΠΑΟΚ αυτό το πέτυχε η ΑΕΚ κόντρα στη ροή του αγώνα.

Η «Ένωση» βγήκε υποδειγματικά στην αντεπίθεση, με τον Λιβάγια να τροφοδοτεί με το στήθος τον Τάνκοβιτς.

Ο Σουηδός λοιπόν επιβεβαίωσε την κλάση του στα ελληνικά γήπεδα με το... καλημέρα, καθώς με υπέροχη πάσα έβγαλε πρόσωπο με πρόσωπο τον Ανσαριφάρντ με τον Ζιβκοβιτς, ο οποίος είδε τον Ιρανό στράικερ να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του.

 

Δύο λεπτά αργότερα ο «δικέφαλος» του Βορρά απάντησε στην «Ένωση», με τον Τζόλη να παραβιάζει την εστία του Τσιντώτα.

Εντούτοις η χαρά των φιλοξενούμενων διήρκησε για μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Κι αυτό γιατί το γκολ του νεαρού άσου ακυρώθηκε, αφού, όπως διαπιστώθηκε από το VAR, βρήκε την μπάλα με το χέρι πριν σκοράρει.

 

Το προβάδισμα στο σκορ σαφέστατα έδωσε αυτοπεποίθηση στην ΑΕΚ, η οποία, από εκεί που έδειχνε να είναι στριμωγμένη στα... σχοινιά, βελτίωσε την εικόνα της στον αγωνιστικό χώρο και ισορρόπησε το ματς.

Έτσι η «Ένωση» διαφύλαξε το υπέρ της 1-0, πηγαίνοντας προηγούμενη στο σκορ στα αποδυτήρια για το πρώτο ημίχρονο.

Οι «κιτρινόμαυροι» βγήκαν με μία αλλαγή στην ενδεκάδα τους για το β' ημίχρονο, με τον Καρέρα να αποσύρει τον 17χρονο Μιτάι, δίνοντας τη θέση του στον Λόπες.

Η ΑΕΚ έδωσε την κατοχή της μπάλας στον ΠΑΟΚ, με τους παίκτες του Φερέιρα να προσπαθούν να απειλήσουν με σέντρες, τις οποίες καθάριζαν με ευκολία οι αμυντικοί της «Ένωσης».

Στο 58ο λεπτό ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» πέρασε στο ματς τον Νινούα αντί του Εσίτι, με τον Ιταλό να κάνει την επόμενη κίνηση στην προπονητική σκακιέρα, προχωρώντας δύο λεπτά αργότερα σε διπλή αλλαγή: ο Τάνκοβιτς έδωσε τη θέση του στον Αλμπάνη, με τον Ολιβέιρα να παίρνει τη θέση του σκόρερ της Ένωσης, Καρίμ Ανσαριφάλντ.

Ο Φερέιρα, βλέποντας την ομάδα του να θέλει αλλά να μη... μπορεί, φρέσκαρε την επιθετική γραμμή της, ρίχνοντας στο ματς τον Σβιντέρσκι στο 68' (αντί του Τζόλη), ο οποίος πήρε θέση δίπλα στον Τσόλακ, με τον Ουαγκέ να περνά κι αυτός στον αγωνιστικό χώρο αντί του Μάτος.

Ο Πολωνός έδωσε επιθετική πνοή στον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε καθολική κατοχή μπάλας, άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο πιεστικός για την ΑΕΚ, που πάντως θα μπορούσε να κάνει το 2-0 σε μία αντεπίθεσή της.

Στο 72ο λεπτό ο  Αλμπάνης εκμεταλλευόμενος την ολιγωρία του Ίνγκασον μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και έκανε το παράλληλο γύρισμα, αλλά ο Ζίβκοβιτς έπεσε και απομάκρυνε την μπάλα.

Σαν να μην έφτανε στον Καρέρα το γεγονός ότι παρέταξε την ομάδα του με επτά απουσίες, είδε την ατυχία να της χτυπά την πόρτα και στη διάρκεια του ματς, καθώς ο Αλμπάνης αποκόμισε μυικό τραυματισμό και δεν μπορούσε να συνεχίσει, με τον Σαμπανάτζοβιτς να τον αντικαθιστά στο 80'.

Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ (78') είχε μία καλή στιγμή με ένα σουτ του Σφιντέρσκι μέσα από την περιοχή, που όμως δεν βρήκε στόχο.

Ο δικέφαλος του Βορρά συνέχισε να ψάχνει το γκολ της ισοφάρισης και στο 88ο λεπτό σήμανε συναγερμός στα καρέ του Τσιντώτα, όταν ο Μπίσεσβαρ, που είχε περάσει στο ματς επτά λεπτά νωρίτερα, αντί του Ζίβκοβιτς, έκανε την κεφαλιά, βλέποντας την μπάλα να περνάει άουτ.

Το 1-1 για τον ΠΑΟΚ εν τέλει ήρθε ένα λεπτό αργότερα από μία άλλη αλλαγή του Φερέιρα, ο οποίος ανακάτεψε πολύ την τράπουλα στο τέλος, μη έχοντας και άλλη επιλογή.

Πιο συγκεκριμένα ο Μουργκ, που είχε πάρει τη θέση του Μιχαηλίδη στο 81', έπειτα από σέντρα του Μπίσεσβαρ και την πρώτη κεφαλιά του Σβιντέρσκι, με νέα κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι παραβίασε την εστία του Τσιντώτα, κάνοντας το 1-1.

 

Στις καθυστερήσεις οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να κάνουν την ολική ανατροπή και μάλιστα την... άγγιξαν στο έκτο λεπτό του έξτρα χρόνου, όταν ο Σφιντέρσκι, μετά από συνεργασία με τον Τσόλακ, πλάσαρε τον Τσιντώτα, ο οποίος όμως έδιωξε σωτήρια την μπάλα.

 

 

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1

Γκολ: 23' Aνσαριφάλντ (ΑΕΚ), 89' Μουργκ (ΠΑΟΚ)

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Χνίντ, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Παουλίνιο (70΄ Βασιλαντωνόπουλος), Μιτάι (46΄ Λόπες), Σάκχοφ, Κρίστισιτς, Λιβάγια, Τάνκοβιτς (60΄ Αλμπάνης, 80΄λ.τρ. Σαμπανάτζοβιτς), Ανσαριφάρντ (60΄ Ολιβέιρα)

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίφκοβιτς, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Μάτος (68΄ Ουαγκέ), Γιαννούλης, Εσίτι (58΄ Νινούα), Σβάμπ, Ζίφκοβιτς (80΄ Μπίσεσβαρ), Τζόλης (68΄ Σφιντέρσκι), Τσόλακ.

Διαβάστε επίσης