Εφορία: Προσοχή στις δαπάνες – Τι ποσό πρέπει να καλύψετε μέχρι το Δεκέμβριο για να μην πληρώσετε «χαράτσι» 22%

17/10/2020 | 19:30

 

Εάν αποκτάτε φέτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχετε εξοφλήσει, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως καί 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων σας.

Εάν κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, που θα υποβάλετε το 2021, διαπιστωθεί ότι δεν καλύψατε το απαιτούμενο ποσοστό επί του εισοδήματός σας, τότε για το ακάλυπτο ποσό θα φορολογηθείτε με επιπλέον φόρο 22%.

Εφόσον αποκτάτε φέτος και εισοδήματα προερχόμενα από τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος ή από κέρδη λόγω επενδύσεων σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν έχετε την παραπάνω υποχρέωση για τα εισοδήματά σας αυτά.

Εάν ανήκετε σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, ή σε ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών, που παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά, εξαιρείστε πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετησίου εισοδήματός σας με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετησίου εισοδήματος.  

Όσοι διαθέτετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε εάν έχετε εξαντλήσει ή όχι το απαιτούμενο ποσό e-δαπανών, καθώς οι τράπεζες παρέχουν εφαρμογές που έχουν καταγράψει τις δαπάνες που πραγματοποιήσατε μέχρι στιγμής εντός του 2020 μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω της ίδιας της ηλεκτρονικής τραπεζικής και μάλιστα με αναλύσεις των συνολικών ποσών σε επιμέρους κατηγορίες δαπανών.

Εάν έχετε κάρτες και e-banking σε περισσότερες της μιας τράπεζες δεν έχετε παρά να προσθέσετε τα ποσά που έχει καταγράψει η εφαρμογή κάθε τράπεζας και να συγκρίνετε το άθροισμα των ποσών με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που εκτιμάτε ότι θα αποκτήσετε φέτος. Αν διαπιστώσετε ότι το άθροισμα των e-δαπανών σας υπερβαίνει κατά πολύ το 30% του εκτιμώμενου εισοδήματός σας, τότε είναι βέβαιο ότι έχετε εξαντλήσει το απαιτούμενο ποσό. 100% βέβαιος μπορεί να είστε πάντως μόνο εάν το  συνολικό ποσό των e-δαπανών σας είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, που εἰναι το ανώτατο όριο που αναγνωρίζεται ή εάν είναι υψηλότερο του 50% του εκτιμώμενου εισοδήματός σας.

Πάτρα: Έφοδος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε σπίτι γνωστού συνταξιούχου γιατρού – Βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας

Πάτρα: Σοκάρουν τα ευρήματα στο σπίτι του γνωστού γιατρού – Πλήθος φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ακόμα και τα εγγόνια του!

Πάτρα: Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε ομάδα νεαρών πριν γεμίσουν την πόλη με ναρκωτικά – Τι λέει η Αστυνομία (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Απολογείται ο γυναικολόγος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία – Τι ισχυρίζεται – Άννα Μαστοράκου: Αποτροπιασμός-ΦΩΤΟ

Μαστοράκου για σύλληψη Πατρινού μαιευτήρα: “Αποτροπιασμός σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας της περιοχής μας”

Πάτρα: 25χρονος φοιτητής έκοψε τις φλέβες του στην Εστία του Πανεπιστημίου

Δικαστήρια Πάτρας: Το μεσημέρι της Δευτέρας απολογείται ο μαιευτήρας που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων – Τι λέει στο tempo24 ο δικηγόρος του

Πάτρα: Τη Δευτέρα στον ανακριτή ο πασίγνωστος μαιευτήρας για την πορνογραφία ανηλίκων – Τα ευρήματα της φρίκης!