Η Τουρκία δεν σταμάτησε τα παιχνίδια των προκλήσεων

Επιμέλεια του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Πριν καν τελειώσει το μελάνι της ανακοίνωσης του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για το Oruc Reis και τη NAVTEX που εξέδωσαν στις 11/10/20, οι Τούρκοι διευκρινίζουν ότι «το Πολεμικό Ναυτικό τους θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη όπου χρειάζεται και το Oruc Reis θα συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του». 

Ποια είναι η προγραμματισμένη δραστηριότητα της Τουρκίας εν τοιαύτη περιπτώσει; Είναι αυτή, που από γεωστρατηγικό μέλος του ΝΑΤΟ, πρόθυμο να αναλάβει επιχειρήσεις και να θυσιάσει στελέχη και υλικό, τώρα τείνει να γίνει ένα γεωστρατηγικό εργαλείο για την Μόσχα, το Πεκίνο και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους;

Η απομάκρυνση από την Δύση δεν θα έχει γυρισμό ακόμα και με την αλλαγή ηγεσίας στην γειτονική χώρα αφού η εξάρτηση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία από το παραπάνω τρίγωνο σε μερικές περιπτώσεις είναι εκβιαστική, γράφει ο Συγγραφέας Newsroom της Via Diplomacy.  

«Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία εξυπηρετεί αποκλειστικά τα Ρωσικά συμφέροντα προκαλώντας μια μόνιμη αποσταθεροποίηση στην περιοχή με στόχο την αναβολή ή ακόμα και ματαίωση ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο «βελούδινος» εκβιασμός της Μόσχας προς τον Ερντογάν, οδηγεί και στη μόνιμη μονομερή λύση του Κυπριακού η οποία είναι η διχοτόμηση.

Τα όσα συνέβησαν πριν, και κατά την διάρκεια των ψευτοεκλογών στα κατεχόμενα, απόδειξε πως ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρά στην δημιουργία όχι απλά ενός κράτους ανεξάρτητου, αλλά μιας Τουρκίας στην Μεγαλόνησο πλήρως ελεγχόμενης από την Άγκυρα και σχεδόν ενσωματωμένη σ’ αυτήν. Σε αυτό θα έχει και την στήριξη της Μόσχας και η αντικαταβολή της συνεργασίας και προστασίας (μαζί με το Ακκουγιού) θα είναι μια μόνιμη Ρωσική ναυτική βάση στα Βαρώσια». 

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού όμως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και πιο συγκεκριμένα για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πλέον απομακρυνθεί από την Δύση, αποτελώντας ένα πολύτιμο εργαλείο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Ωστόσο ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στις συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων διαπιστώνει και ανακοινώνει πως η Ελλάδα ενωμένη είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Η ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων, αποτελεί το πιο μεγάλο εφόδιο για την αντιμετώπιση των έξωθεν προκλήσεων, αναφέρει ο κ. Δένδιας στη γραπτή ανακοίνωσή του μετά το πέρας των συναντήσεών του.

Την ίδια μέρα (15/10/20) η Γαλλία και Γερμανία κατηγορούν ευθέως την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της δίνουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομόλογούς του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως όλα εξαρτώνται από την Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο με την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα (14/10/20) και Κύπρο διατύπωσε με σαφήνεια πως «η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και εξ’ αρχής το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ εξηγώντας πως «η Τουρκία ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και καθιστά εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Αποδοκιμάζουν γι’ αυτό, την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου, για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελόριζου.

 

Πηγή:via diplomacy.gr     

 

 

 

Διαβάστε επίσης