Η κόπωση που προκαλούν οι κανόνες

16/10/2020 | 13:08

 

Μάσκες, ωράρια, περιορισμοί και κυρίως…αποστάσεις. Σιγά σιγά όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν(δύσκολο αλήθεια..) στα νέα τετελεσμένα της πανδημίας. Άλλοι από τον φόβο της διασποράς του ιού και άλλοι από αίσθημα προστασίας απέναντι στην επιβολή κυρώσεων(!), συνεχίζουν την ζωή τους με όσες αλλαγές πλέον αυτή περιέχει εδώ και σχεδόν 7 μήνες. Μια πρακτική που όμως διαταράσσει την συνοχή μιας κοινωνίας, που αν μη τι άλλο εδώ και δέκα χρόνια δοκιμάζεται σκληρά.

Και που κινδυνεύει και σε αυτήν την φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, την στιγμή που έχει ένα μακρύ χειμώνα μπροστά της, να λυγίσει από τον εξαναγκασμό στην τήρηση των μέτρων που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτάσσουν. Η υποχώρηση των κοινωνικών σχέσεων και συναναστροφών, οι στρεβλές καταστάσεις στις σχολικές μονάδες, η συμβατότητα της κοινωνικής ζωής με το βλέμμα στην ανάσχεση διασποράς του ιού και όχι στον αυθορμητισμό και το συναίσθημα, οικοδομούν σιγά σιγά ένα πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το σημείο, η τήρηση των κανόνων από τους ιθύνοντες, παίζει βασικό ρόλο. Ο παραδειγματισμός της εξουσίας που επιθυμεί πρώτη από όλους την κυριαρχία της ευνομίας είναι κομβικής σημασίας για ένα κοινωνικό σύνολο που φαντασιώνεται σχέδια παγκόσμιας συνωμοσίας. Η εικόνα αιρετών χωρίς μάσκες ή σε καταστήματα εστίασης με κλειστά φώτα κατά παράβαση του ωραρίου λειτουργίας, , λειτουργούν ξεκάθαρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και σίγουρα θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

*Ο Διονύσης Γ. Γράψας είναι Ιστορικός και εργάζεται στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: Επιβεβαιώνεται ιατροδικαστικά η σοκαριστική καταγγελία πως16χρονος βίασε 12χρονη-Γνωρίστηκαν μέσω instagram-ΝΕΟΤΕΡΑ

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Δυτ. Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο – Ο αδερφός του είχε «φύγει» με παρόμοιο τρόπο

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου