Τα λύματα "μιλάνε" για τον κορονοϊό - Τί έδειξαν στους δήμους της Αχαΐας τα ιικά φορτία

 

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας εστάλη σε όλους τους δήμους της χώρας στις 15 Μαΐου 2020. 

Σύμφωνα με αυτή, το υπουργείο καλεί τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΥΑ) να προχωρήσουν σε δειγματοληψίες και ελέγχους με πιστοποιημένα εργαστήρια για ίχνη covid-19 στα αστικά λύματα. Μάλιστα, η εγκύκλιος αναφέρει και τη μέθοδο που ακολουθείται.

Πολλοί ήταν οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, που έκαναν χρήση της εγκυκλίου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στις επιστημονικές επισημάνσεις, να συμβάλουν στην ενίσχυση των πληροφοριών για τη διάδοση του ιού. Και φυσικά τη λήψη μέτρων, ανάλογα με τα αποτελέσματα. 

Το tempo24, απευθύνθηκε και στους τέσσερις δήμους της Αχαΐας. Από τον δήμο Πατρέων και την αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ότι μέχρι σήμερα η δημοτική υπηρεσία δεν έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης εγκυκλίου. Συνεπώς δεν υπάρχουν πληροφοροίες για την Πάτρα. Από τη δυτική Αχαΐα, ενημερωθήκαμε ότι η ΔΕΥΑΔ έχει προχωρήσει στους συγκεκριμένους ελέγχους για ίχνη covid-19 στα αστικά λύματα και μάλιστα έχει ήδη ενημερωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ανησυχητικά. Το ίδιο και στον δήμο Αιγάλειας, όπου ενημερωθήκαμε από τον Τεχνικό διευθυντή ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Π. Νικολόπουλο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, από τα πρώτα στοιχεία, δεν φαίνεται επιβαρυντικό φορτίο για ίχνη covid-19. "Το επίπεδο από τους πρώτους ελέγχους είναι πολύ καλό και περιμένουμε και τις επίσημες απαντήσεις των πιστοποιημένων εργαστηρίων, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αξιοπιστία ενός τέτοιου είδους ελέγχου, καθώς μέσα στο δικό μας σύστημα πέφτουν και νερά της βροχής", καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος. Από τον δήμο Καλαβρύτων, δεν λάβαμε απάντηση αν γίνεται χρήση της εγκυκλίου. Σε νεότερη ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Αν. Παπανικήτα, μάθαμε ότι η Πάτρα θα έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να συνεργαστεί με πιστοποιημένο εργαστήριο για να γίνουν οι έλεγχοι, καθώς όπως μας είπε ο κ. Παπανικήτας η ΔΕΥΑΠ δεν διαθέτει τις υποδομές ώστε να κάνει τους ελέγχους. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ