Οι άνθρωποι των οποίων ο/η σύζυγος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ΜΕΘ είναι ένα στρεσογόνο περιβάλλον που επιβαρύνει σημαντικά τους συζύγους, οι οποίοι είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβουν σκληρές αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη της αγωγής που συντηρεί τον πάσχοντα στη ζωή.
Η νέα ανάλυση συμπεριέλαβε ένα εκατομμύριο παντρεμένα ζευγάρια και έδειξε ότι όσοι είχαν σύζυγο στη ΜΕΘ εμφάνιζαν 27% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιακή νόσο συγκριτικά με όσους είχαν υγιείς συζύγους.
Έχουν επίσης ελαφρά υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.
Ο ερευνητής Hiroyuki Ohbe σημειώνει ότι σύζυγοι ασθενών σε ΜΕΘ θα πρέπει να προσέχουν τη σωματική τους υγεία αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Περίπου 1 στα 4 μέλη οικογένειας ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση εμφανίζει συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου, φαινόμενο που ονομάζεται «Σύνδρομο μετά τη ΜΕΘ».
Οι άνθρωποι αυτοί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια τις πρώτες εβδομάδες μετά τον θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου, κατάσταση γνωστή και ως «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς».
Σε ένα εκατομμύριο παντρεμένα ζευγάρια, περισσότεροι από 7.800 σύζυγοι ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ συγκρίθηκαν με άτομα της ομάδας ελέγχου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία για επισκέψεις για καρδιοπάθεια, νοσηλεία για καρδιακή νόσο και σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα.
Από τους ανθρώπους με συζύγους που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, το 2,7% νοσηλεύτηκαν και οι ίδιοι για καρδιολογικά προβλήματα εντός 1-4 εβδομάδων από την εισαγωγή του/της συζύγου.
Ποσοστό 2% όσων δεν είχαν σύζυγο στη ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν για καρδιακή νόσο.
Επιπλέον, το 22% των ανθρώπων με σύζυγο στη ΜΕΘ εμφάνισαν υπέρταση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το 23% εμφάνισαν υψηλή χοληστερόλη.
Σε ανθρώπους χωρίς συζύγους στη ΜΕΘ, τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα, στο 20% και 22%,
Ο Ohbe δήλωσε ότι η εισαγωγή ασθενούς στη ΜΕΘ, θέτει σε κατάσταση στρες τα μέλη της οικογένειας, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδιαίτερα στον/στη σύζυγο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.