Ενημέρωση του σπιράλ για τα δημοτικά θέματα παιδείας

 

 

Ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς και αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας #Παιδεία της δημοτικής παράταξης συναντήθηκαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, στα γραφεία της διεύθυνσης. Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, έτσι όπως πρέπει να γίνεται μεταξύ φορέων που έχουν κοινό σκοπό, στην συγκεκριμένη περίπτωση την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές της Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το σπιράλ, διά του επικεφαλής του, επιβεβαίωσε την πρόθεση του για συνεχή στήριξη της προσπάθειας σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης, έτσι όπως απορρέουν από τις σχετικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του δήμου. Ταυτόχρονα, εκδήλωσε την επιθυμία του για ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του δήμου απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο αφορά τον αριθμό των καθαριστών και καθαριστριών που εργάζονται στα σχολεία, ο οποίος παραδόξως και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, αντί να αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, μειώθηκε. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθαριότητα και απολύμανση των σχολικών χώρων, εργασίες που ειδικά φέτος θα πρέπει να γίνονται πολύ σχολαστικά. Το ζήτημα είναι πρωτεύον, διότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται σε κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για μαθητές.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορά τα σχολικά κτήρια και ειδικότερα αυτά που φιλοξενούν νηπιαγωγεία. Ήδη και πριν την καθιέρωση υποχρεωτικής παρακολούθησης του προγράμματος προσχολικής αγωγής που αύξησε των αριθμό των παιδιών, ο Δήμος Πατρέων λειτουργούσε πολλά νηπιαγωγεία σε χώρους ακατάλληλους για εκπαίδευση: Νοικιασμένα ισόγεια μαγαζιά, νηπιαγωγεία που κάνουν διάλειμμα σε αποκλεισμένα τμήματα δρόμων και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κακή, με 20-25 νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε οριακά κατάλληλους χώρους.

«Εκτιμάμε πως, ειδικά φέτος, το δυναμικό του προσωπικού καθαριότητας πρέπει να ενισχυθεί, αν όχι με τις απαραίτητες προσλήψεις, με επέκταση ωραρίου των υπαρχουσών συμβάσεων. Το ζήτημα των σχολικών κτηρίων είναι επίσης σημαντικό και απαιτείται μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός. Ακόμα και αν δεν έχει ο Δήμος Πατρέων ίδιους πόρους, μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση θα μας βρει αρωγούς».

Στη συνάντηση, εκτός του επικεφαλής, συμμετείχαν από πλευράς σπιράλ ο Ανδρέας Κοσμάτος, συντονιστής της #Παιδείας και τα μέλη της παράταξης, Όλγα Κατσάρα και Δημήτρης Κουνιάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ