Πέτσας: Κανένα ξεχωριστό μέτρο για πολίτες άνω των 65 ετών - Τι είπε για το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS

 

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις πολιτών άνω των 65 ετών, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για "μεμονωμένες προτάσεις ειδικών" και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει "κανένα ξεχωριστό μέτρο για πολίτες άνω των 65 ετών".

"Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει έναν κατάλογο πιθανών μέτρων που θα αναπτύσσονται δυναμικά όπως δυναμική είναι και η εξέλιξη της πανδημίας. Μέσα σε αυτά τα μέτρα έρχονται ως δημοσιεύματα ή ως προτάσεις μεμονωμένος διαφόρων ειδικών διάφορα τέτοια μέτρα. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Όσον αφορά μέτρα ειδικά για την πληθυσμιακή ομάδα των συμπολιτών μας που είναι άνω των 65 ετών δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο για αυτούς" δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς των μηνυμάτων έστω για κάποιες ώρες προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους, είπε: "Δεν υπάρχει κανένα μέτρο το οποίο να μπορεί αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες όπως είπα και πριν για τους άνω των 65 ετών. Και κανένα μέτρο δεν είναι ξεκομμένο από το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει".

"Κοιτάζουμε τα μέτρα να είναι απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. Αυτό είναι το τρίπτυχό μας. Εάν ένα μέτρο δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν επιλέγεται. Σε κάποια άλλη χρονική στιγμή μπορεί να επιλεγεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Ττις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία σημειώνει έξαρση σε πολλές χώρες. Η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρουσιάζει σταθεροποίηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού" είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε πως "στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, επισημάνθηκε ότι η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει πως η πατρίδα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων. Αυτό φαίνεται για παράδειγμα και από τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται παγκοσμίως για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία είχε 2.995 νέα κρούσματα κορονοϊού και 8 θανάτους, το Βέλγιο 1.827 κρούσματα και 5 θανάτους, η Πορτογαλία 665 κρούσματα και 9 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 218 κρούσματα και 3 θανάτους".

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ωστόσο ότι "η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση και προσπάθεια βελτίωσής της. Όπως η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά, έτσι και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό είναι δυναμική. Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες".

Παράλληλα, είπε, "η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες - κυρίως αλλοδαπούς - που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία. Ήδη σήμερα ξεκινά η μεταφορά των πρώτων εξ' αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που θα απελευθερώσει πολλές απλές κλίνες COVID - 19 μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και θα περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Επιπλέον προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης που αναμένεται να πιέσουν το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες".

Σημείωσε ακόμη ότι "από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια. Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης. Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος".

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην "Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλίων".

"Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη. Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε. Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους. Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.