Στο όνομα της ασυδοσίας

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ *

 

Η παιδεία είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας, μετά την υγεία, που οφείλει να στηρίζεται μια ανεπτυγμένη κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της. Τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα απαιτούν διάλογο, συναίνεση και πολιτική βούληση για να αντιμετωπισθούν. Ασφαλώς, σημαντικό λόγο έχουν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το εκπαιδευτικό σύστημα. Επιχειρήματα που πείθουν και δημιουργούν προϋποθέσεις για δρομολόγηση λύσεων, τίθενται στο τραπέζι του διαλόγου και όχι υπό το καθεστώς καταλήψεων.

Η πλήρωση κενών θέσεων εκπαιδευτικών και η απαραίτητη, λόγω covid-19, προσθήκη προσωπικού για καθαριότητα, αποτελούν εύλογα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και η πολιτεία οφείλει να εγκύψει και να τα συγκεράσει με τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Σε ότι αφορά τον αριθμό των αιθουσών διδασκαλίας, ας είμαστε ρεαλιστές. Εν μια νυκτί δεν υπάρχει δυνατότητα να διπλασιαστούν.

Για τα μέτρα προστασίας κατά του covid-19, ορθό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Μόνο ως λυπηρό φαινόμενο μπορεί να χαρακτηρισθεί η προσπάθεια κάποιων να καπηλευτούν και να ωφεληθούν σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο τις καταλήψεις στα σχολεία. Ας αναλογισθούν τις ευθύνες τους, όχι τόσο προς τους πολιτικά αντίπαλούς τους, όσο κυρίως προς τα νέα παιδιά που αναμένουν λύσεις και όχι στείρα πολιτική αντιπαράθεση.

Η κοινωνία δεν πάσχει από μαθητές που επιδεικνύουν αγωνιστική διάθεση, απαιτώντας λύσεις που δεν είναι όλες ανέφικτες. Νοσεί από ψευτοϊδεολόγους που αντιλαμβάνονται λανθασμένα το δικαίωμα της διεκδίκησης και που στο όνομα της ελευθερίας (κακώς εννοούμενης ελευθερίας - ασυδοσίας) υποκινούν και εκμεταλλεύονται. Η στέρηση και καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων άλλων πολιτών καταδεικνύει ότι κάποιοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Η κοινωνία οφείλει να τους θέσει στο περιθώριο.

* Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι ιατρός/καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ