Η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει κυρώσεις για την Τουρκία

 

Κυρίες και Κύριοι Αρχηγοί Κρατών της Ε.Ε,  στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, (τώρα στις 1 και 2 Οκτωβρίου) θα συζητηθούν οι Τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται να ληφθούν  σοβαρές αποφάσεις, κυρίως κυρώσεις για την Τουρκία. Φοβάμαι όμως ότι η ΕΕ, δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις σε αυτό το θέμα. Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα επιβληθούν κυρώσεις αλλά θα στείλετε το λάθος μήνυμα στον κ. Ερντογάν για να συνεχίσει την απαράδεκτη και παραβατική του συμπεριφορά προς την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα είναι ένα τεράστιο λάθος που θα θέσει σε κίνδυνο την συνοχή και ειρηνική συμπόρευση των μελών κρατών της. ΓΙΑΤΙ;

Την ώρα που Έλληνες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης από πλευράς Τουρκίας, οι Τούρκοι φτάνουν στο έσχατο σημείο πρόκλησης, απαιτώντας την εκκένωση και την παράδοση 9 κατοικημένων νησιών! Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για «τουρκικά νησιά» που κατέχονται «παράνομα» από την Ελλάδα. Αυτά τα νησιά είναι Ευρωπαϊκά η όχι; Δηλαδή η Τουρκία δεν σέβεται την Συνθήκη της Λωζάνης; Και μιλάμε για κατοικημένα νησιά και όχι βραχονησίδες όπως συνήθιζαν να αμφισβητούν μέχρι σήμερα οι Τούρκοι.  Και οι Έλληνες αυτών των νησιών θα γίνουν πρόσφυγες; Και που θα πάνε; Θα τους δεχθείτε εσείς; Και μετά η Ελλάδα θα κάνει πολέμους για να ελευθερώσει αυτά τα Ελληνικά νησιά που ήταν Ελληνικά για χιλιετίες. Έχετε καμία αμφιβολία για αυτό;

Αποδέχεστε την προωθούμενη «Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα» από την Τουρκία; Αν ναι, τότε γιατί κάνετε δηλώσεις (Ζ. Μπορέλ) ότι: «θα προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»; Ποιόν κοροϊδεύετε; Διότι χάρτες που είναι αναρτημένοι σε πολλά υπουργεία της Τουρκίας, η «Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα» απεικονίζει όλες εκείνες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικεί ως τουρκικές,  σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο. Δηλαδή διεκδικεί εδάφη της ΕΕ! Και εσείς το ανέχεσθε;  

Ας το καταλάβουν όλοι, η  Ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι νόμοι της έχουν διαχρονική ισχύ. Μάλιστα, αυτό που κάνει την Ιστορία την πιο ενδιαφέρουσα κοινωνική επιστήμη, είναι το ότι αναδεικνύει ΤΙ επαναλαμβάνεται μέσα στους αιώνες. Γι' αυτό και μπορεί να προεκτιμήσει τί θα επαναληφθεί. Πολλοί νομίζουν ότι, με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα η Τουρκία όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει Γαλάζια Πατρίδα, αλλά κινδυνεύει και να διαλυθεί παντελώς. Παραγνωρίζουν το στοιχειώδες: ουδέποτε οι Οθωμανοί είχαν τεχνολογική υπεροπλία. Η Ιστορία είναι αμείλικτη  τιμωρώντας τους αλαζόνες και αυθάδεις.  

Η παράνομη παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων σήμερα στη Συρία, Ιράκ, Βόρεια Κύπρο και Λιβύη, καθώς και οι σχεδιασμοί της για επέμβαση και σε άλλες χώρες, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι, η Τουρκία, και ειδικά ο κ. Ερντογάν, ονειρεύονται και κινούνται για τη δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας με άλλο όνομα. Αυτό επιθυμείτε;

Κυρίες και Κύριοι, ξεχάσατε τι έγινε για να διαλυθεί η «Oθωμανική Αυτοκρατορία»; Έγιναν τόσες επαναστάσεις και πόλεμοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της τότε «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» (με αποκορύφωμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) για να λυθεί το λεγόμενο «Ανατολικό ζήτημα». Χύθηκε τόσο αθώο αίμα!

Στη συνείδηση των λαών η Τουρκία έχει καταγραφεί ως ο «κακός των Βαλκανίων», ενώ οι ιστορικοί αποκαλούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης. Έχετε συνειδητοποιήσει,  ότι ένας «βάρβαρος λαός» κατέβηκε από κάποια βουνά της Κεντρικής Ασίας και στο όνομα του Αλλάχ και με το οθωμανικό σπαθί, κατέστρεψε απαράμιλλους πολιτισμούς αιώνων που είχαν αναπτυχθεί στα Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Εύξεινο Πόντο και όλη τη λεκάνη της Μεσογείου; Και όλα αυτά μέσα σε 400-500 χρόνια!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία. Μόνο έτσι θα κατανοήσει για να αλλάξει την παραβατική της συμπεριφορά. Αν επιθυμεί λύση των όποιων προβλημάτων έχει με την ΕΕ και τους γείτονές της. Αλλά αυτό που πρωτίστως χρειάζεται να σταθμίσετε καλά, είναι η μελλοντική πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία έχει καταφανή επεκτατική στρατηγική. Η Ιστορία διδάσκει ότι είναι αδίστακτη, και ικανή για πολλά.

Κυρίες και κύριοι,

Σκεφτείτε πολύ σοβαρά τί Τουρκία θέλουμε να έχουμε ως γείτονα χώρα και αποφασίστε δεόντως και -κυρίως- εγκαίρως!

Αν η  ΕΕ θέλει πραγματικά να επιβιώσει πρέπει να είναι σε θέση να προστατέψει τα μέλη της από την επιθετικότητα κρατών όπως η Τουρκία που παραβιάζει χωρίς ντροπή και κόστος απ’ότι φαίνεται, άρθρα του ΟΗΕ και διεθνείς συνθήκες.

Είναι ώρα για πραγματική κοινή ΕΕ πολιτική άμυνας και εξωτερικών σχέσεων. Αν δεν το κάνει ούτε και τώρα, το μήνυμα προς της διεθνή κοινότητα θα είναι εκείνο της ήττας και της απαξίωσης, αφού ανέχεται αναθεωρητικές δυνάμεις σαν την Τουρκία να υπονομεύουν συνθήκες και αρχές για τις οποίες χύθηκαν ποταμοί αίματος.

Τώρα είναι η ώρα η ΕΕ να υπερασπιστεί τους λόγους ιδρύσεώς της και να προτάξει αξίες που  δυστυχώς τείνουν να απαξιωθούν μπροστά σε συμφέροντα μερικών χωρών.

Πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις, όχι για να μην ξανακάνει τίποτα, αλλά γι' αυτά που έκανε. Έστω με αναστολή. Δείχνει πρόθυμη ( για διάλογο λόγο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου) αλλά την επόμενη ημέρα της διαφαινόμενης συμφωνίας, ο Ερντογάν θα ξαναρχίσει τα ίδια και χειρότερα. Και θα γίνει πιο αλαζόνας και επικίνδυνος!

 

Είμαι σίγουρος ότι εκφράζω την γνώμη εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών

Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός, Ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.

[email protected]