Γιατί η πίτσα από το ψυγείο είναι πιο νόστιμη!

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί μια πίτσα ή ένα μυρωδάτο κοκκινιστό έχουν πιο ωραία, γεμάτη γεύση την επόμενη μέρα;

Το παράδειγμα γνωστό και μάλλον οικείο στους περισσότερους από εμάς. Μπορεί το αγαπημένο μας σουβλάκι να μην τρώγεται κρύο ή να είναι αδύνατο να ξαναζεσταθεί, αλλά πολλές φορές έχει συμβεί ένα (ή και περισσότερα) κομμάτια πίτσας να μείνουν για την επόμενη μέρα.

Κι εκεί ακούγεται η σχεδόν κλισέ έκφραση: «Η πίτσα την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμη»! Σε μια πρώτη ανάλυση, κανείς θα σκεφτεί πως η ιδέα της… νοστιμιάς από το ξαναζεσταμένο φαγητό είναι συνυφασμένη με τις ενοχές, καλά εμπεδωμένες μέσα μας, πως δεν είναι φρόνιμο και συνετό να πετάμε φαγητό. Κι όμως! Η επιστήμη έρχεται να αποδείξει πως πράγματι το ξαναζεσταμένο φαγητό μπορεί, υπό προϋποθέσεις να είναι πιο νόστιμο.
Η έρευνα που δικαιώνει το ξαναζεσταμένο φαγητό
Διαδικτυακό σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας και ειδικό στην επιστήμη της διατροφής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Τσαρλς Σπενς, βάλθηκε να ερευνήσει τα μυστικά πίσω από τη νοστιμιά ορισμένων φαγητών, όταν μένουν για την επόμενη ημέρα.

Ο Σπενς αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο «κάρι», το φαγητό κατσαρόλας που βασίζεται στην ινδική αγάπη για τα αμέτρητα μπαχαρικά. Ωστόσο, η θεωρία του μπορεί να βρει εφαρμογή χωρίς καμιά αμφιβολία και σε ένα κλασικό ελληνικό κοκκινιστό – πλούσιο σε πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι κοκ – ή άλλα παρόμοια πιάτα με σάλτσα στην κατσαρόλα.

Ποια φαγητά γίνονται πιο νόστιμα... ξαναζεσταμένα
«Τα πιάτα που είναι πιο νόστιμα ξαναζεσταμένα είναι εκείνα που έχουν αρκετή υγρασία (εξ ου και η σάλτσα) και συχνά περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα υλικών» λέει ο Βρετανός. «Στο κάρι, για παράδειγμα, αν μείνει όλο το βράδυ στο ψυγείο, οι γεύσεις διαχέονται πιο ομοιόμορφα. Παρότι ένα κάρι μπορεί να περιλαμβάνει 20 με 30 διαφορετικά μπαχαρικά, ο σκοπός όμως είναι πως θα πρέπει αυτά να συνυπάρχουν και κανένα να μην “σκεπάζει” τα άλλα στο πιάτο» εξηγεί.

Αντιλαμβάνεστε πως το τρικ δεν αφορά σε όλα τα φαγητά. Μια ομελέτα για παράδειγμα δεν πρόκειται να δώσει κάτι παραπάνω, αν ξαναζεσταθεί, ενώ έρευνες δείχνουν πως δεν είναι καλό να ξαναζεσταίνουμε το ρύζι.

Τι κάνει το ξαναζεσταμένο φαγητό πιο νόστιμο
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ξαναζεσταμένο φαγητό πιο νόστιμο; Ο ειδικός υποστηρίζει πως το κρέας, είτε αυτό είναι μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο, μαρινάρεται στα υλικά της σάλτσας και ενσωματώνει περισσότερα από τα αρώματά της.


Το ξαναζεσταμένο κοκκινιστό οξύνει τα αρώματα και τις γεύσεις του / Φωτογραφία: Shutterstock
Ένα ακόμη στοιχείο είναι πως «σε ένα ψητό στην κατσαρόλα, όταν βράζει, το κολλαγόνο του κρέατος σπάει. Αντίστοιχα, όταν το φαγητό ξεκουραστεί στο ψυγείο, το κολλαγόνο αυτό δημιουργεί ένα φιλμ ζελέ που όταν αναθερμανθεί, προσφέρει πιο απαλή υφή στο στόμα».

Η επιστημονική εξήγηση για το πεντανόστιμο ταπεράκι της μαμάς
Να λοιπόν που ίσως ο λόγος που κανένας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα φαγητά της μαμάς, είναι ακριβώς το γεγονός πως συνήθως και αφού τα παραλαμβάνεις σε τάπερ, τα δοκιμάζεις ξαναζεσταμένα και μια μέρα αφού έχουν μαγειρευτεί.


Μια εξήγηση για τον λόγο που τα ταπεράκια της μαμάς είναι ακαταμάχητα / Φωτογραφία: Shutterstock
Η διαπίστωση του Βρετανού καθηγητή βάζει σε σκέψεις και τον πιο… δεινό μάγειρα. Μήπως την επόμενη φορά που θα κάνει το τραπέζι (και θα ετοιμάσει το κατάλληλο πιάτο) να σερβίρει ξαναζεσταμένο φαγητό;

Στην ίδια έρευνα, οι Βρετανοί ερωτήθηκαν ποια φαγητά θεωρούν πως είναι πιο νόστιμα ξαναζεσταμένα και απάντησαν, εύλογα, το κάρι, τα κοκκινιστά στην κατσαρόλα, η πίτα και τα μακαρόνια με κιμά.
Πηγή: iefimerida.gr