Κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις τα συμπτώματα της Covid-19

Πότε ένα φτέρνισμα δεν είναι απλό φτέρνισμα

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν όμως την τιμητική τους τον χειμώνα.

Κι εκεί που είχαμε το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη να μας απασχολούν κάθε χειμώνα, πλέον πρέπει να προσθέσουμε αναγκαστικά και τον κορονοϊό στο κάδρο των συμπτωμάτων.

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊό, τι ακριβώς έχω; Αυτή είναι μια ερώτηση που θα μας απασχολήσει πολύ τους επόμενους μήνες. Τι ακριβώς υποδηλώνει ένας βήχας; Πρέπει να ανησυχήσω αν τρέχει η μύτη μου;

Σε αυτά επιχειρεί να απαντήσει ένα ενημερωτικό βίντεο του BBC, με την Kate Forbes να μας λέει πώς ξεχωρίζουμε τι.

Αν η θερμοκρασία μας ξεπεράσει λοιπόν τους 37,8 βαθμούς Κελσίου, οφείλουμε να ελέγξουμε το ενδεχόμενο της Covid-19, καθώς ο πυρετός περιλαμβάνεται στα συμπτώματα του κορονοϊού. Ενώ στο κοινό κρυολόγημα ο πυρετός είναι σπάνιος.

Τι γίνεται με το φτέρνισμα; Χωρίς άλλα συμπτώματα, υποδηλώνει πιθανότατα ένα απλό κρυολόγημα. Όπως είναι κι ένα συνάχι απουσία άλλων συμπτωμάτων, η ρινική συμφόρηση είναι ένδειξη κοινού κρυολογήματος.

Αν έχουμε όμως απώλεια γεύσης ή όσφρησης, τότε οφείλουμε να ξέρουμε πως αυτό είναι σύμπτωμα του κορονοϊού, πρέπει λοιπόν να εξεταστούμε.

Ο βήχας αποτελεί το δυσκολότερο σύμπτωμα να καταλάβεις την αιτία του. Ο συνεχής βήχας εντάσσεται στα συχνότερα συμπτώματα του κορονοϊού, πώς ξεχωρίζουμε όμως τη φύση ενός βήχα; Συνεχής είναι ο βήχας που συμβαίνει πολύ συχνά, βήχοντας για περισσότερο από μία ώρα, ή έχοντας 3-4 σοβαρά επεισόδια βήχα μέσα στο 24ωρο.

Αν δεν είμαστε σίγουροι ή υποφέρουμε επίσης και από αίσθημα δυσφορίας, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.

Κοινωνική απόσταση, καλό πλύσιμο των χεριών και μάσκα θα κάνουν τα συμπτώματα να ανήκουν περισσότερο στη γρίπη και το κρυολόγημα παρά στον κορονοϊό...