Συμφωνία Ελλάδας – Βελγίου για μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο

17/09/2020 | 09:34

Το Βέλγιο προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με την Βελγίδα ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Μάγκι Ντε Μπλοκ, στην ανακοίνωση σημειώνουν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν διαρθρωτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η υπουργός για το ‘Ασυλο και Μετανάστευση του Βελγίου Μάγκι Ντε Μπλοκ, δέχθηκε σήμερα τον Έλληνα συνάδελφό της, Γιώργο Κουμουτσάκο, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λέσβο, την υποστήριξη του Βελγίου και το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, κρίση μετά την κρίση, δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Μόνο μια παγκόσμια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση.

Μια σαφής επισκόπηση της προσπάθειας κάθε κράτους μέλους θα ήταν το πρώτο βήμα. Η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί να αναμένεται λογικά.

Στην ευρωπαϊκή προοπτική, το Βέλγιο συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κρατών μελών με τη μεγαλύτερη προσπάθεια. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να συνεισφέρει δίκαια.

Η Ελλάδα ευχαριστεί το Βέλγιο για τη συγκεκριμένη υποστήριξή του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Λέσβο. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν διαρθρωτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκφράζουν την ελπίδα ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρέχει λύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις.

Καλούν άλλα κράτη μέλη να εκπληρώνουν συνεχώς το δικό τους δίκαιο μερίδιο στις κοινές προσπάθειες της Ε.Ε. για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Εάν κάθε κράτος μέλος εκπληρώσει το δίκαιο μερίδιο του, όπως το Βέλγιο, τότε η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα και η Κύπρος, δεν θα αντιμετώπιζαν τόσο υψηλή πίεση.

Αντιμετωπίζοντας μια δραματική κατάσταση στη Λέσβο, η Ελλάδα απευθύνει ερώτημα στο Βέλγιο εάν υπάρχουν δυνατότητες μετεγκατάστασης περιορισμένου αριθμού ευάλωτων αιτούντων άσυλο.

Το Βέλγιο θέλει να δείξει περαιτέρω αλληλεγγύη και προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, μητέρες ή ανύπαντρες γυναίκες.

Η Ελλάδα θα ενημερώσει το Βέλγιο πώς μπορεί να εφαρμοστεί περαιτέρω η συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια έρχεται μετά τη δέσμευση του Βελγίου που έγινε την περασμένη εβδομάδα για μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μετά από αίτημα της Ελλάδας νωρίτερα φέτος, το Βέλγιο είχε ήδη μετεγκαταστήσει δεκαοκτώ άλλους ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι έφτασαν στο Βέλγιο πριν από λίγες εβδομάδες».

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Το “μαγαζί” είχε από κοκαΐνη μέχρι χάπια έκσταση – Συνελήφθησαν δύο άτομα για εγκληματική οργάνωση – Έρευνες σε σπίτια της πόλης

Αχαΐα: Άφατη θλίψη για τον χαμό του Λευτέρη Σταυρόπουλου

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύονταν σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής