Έρχεται ο “Ιανός” – Στο κόκκινο η Δυτική Ελλάδα – Σε επιφυλακή οι αρχές – Η πρόγνωση του καιρού για την Πάτρα

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κύματος κακοκαιρίας «Ιανός», που αναμενεται να χτυπήσει από το απόγευμα της Πέμπτης τη χώρα μας.

Προβλέψεις μετεωρολόγων, μάλιστα, βασισμένες στα σχετικά μοντέλα, αναφέρουν ότι θα πέσουν, τοπικά, ακόμα και 200 τόνοι βροχής ανά στρέμμα! 

Το φαινόμενο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, καθώς φέρνει θυελλώδεις ανέμους έως και 11 μποφόρ, αλλά και πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Δείτε ΕΔΩ τον καιρό για την Πάτρα

“Ιανός”: Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων για την κακοκαιρία

Δυτική Ελλάδα: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων από την Πέμπτη

Σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα είναι το καιρικό φαινόμενο που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες τη χώρα. Ο μεσογειακός κυκλώνας έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει βάλει σε ετοιμότητα την Πολιτική Προστασία καθώς αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα. 

Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας. Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θ’ αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληρεί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Αύριο θα αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο φαινόμενο, τον μεσογειακό κυκλώνα» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας πως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον «Ιανό». Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος.

Είπε ακόμη ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί.

«Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας» είπε και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ έδωσε τρεις βασικές οδηγίες.

«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής: Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

O κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει πλημμύρες στα σπίτια τους.

Μετά το πρώτο «χτύπημα», η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πλημμύρισε επιχείρηση στην Πάτρα – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες απευθύνουν έκκληση στον Δήμο να καθαρίσει βουλωμένο φρεάτιο καθώς η κακοκαιρία θα συνεχιστεί – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο

Στην Πάτρα ο Άδωνις Γεωργιάδης – Επίσκεψη στα νοσοκομεία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο – Δύο τραυματίες