Γώγος: Τα μέτρα θα επεκταθούν αν δεν μειωθούν τα κρούσματα - Ανοιχτό ενδεχόμενο για μάσκα στο δρόμο - ΒΙΝΤΕΟ

«Με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο»

Για τα νέα μέτρα στην Αττική λόγω αύξησης των κρουσμάτων, τη χρήση μάσκας και το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευτεί μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού, υποστήριξε.

Για τα ΜΜΜ τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

Μίλησε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση λέγοντας πως είναι ένα απόκτημα και πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αποφυγής συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή.

Τέλος, εκτίμησε πως ο αριθμό των κρουσμάτων δε θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Κορονοϊός: Ανοιχτό ενδεχόμενο για μάσκα στο δρόμο αφήνουν οι επιδημιολόγοι

Με 312 κρούσματα κορονοϊού χθες (16.09) οι επιδημιολόγοι παραμένουν ανήσυχοι για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί η πανδημία.

«Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση» τόνισε μεταξύ άλλων ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για την έκρηξη των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση εκεί είναι το στοίχημα».

Παράλληλα ο επιδημιολόγος εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου, ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο.

Διαβάστε επίσης