Κακοκαιρία “Ιανός”: Προ των πυλών ο μεσογειακός κυκλώνας – Στο “κόκκινο” η Δυτική Ελλάδα, σε ετοιμότητα η Περιφέρεια ΧΑΡΤΕΣ

16/09/2020 | 19:01

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε τρεις οδηγίες προς τους πολίτες για την κακοκαιρία Ιανός.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα, ώστε να είναι έτοιμος ο Κρατικός Μηχανισμός, καθώς η κακοκαιρία Ιανός αναμένεται να είναι σφοδρή με δυνατούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

Σε έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε τρεις συγκεκριμένες οδηγίες:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά υπάρχουν χείμαρροι και ακτές να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν σε συγγενείς ή φίλους.
Να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους.  Σε περίπτωση χειμάρρων, οι πολίτες πρέπει να ανέβουν στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών.
Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει είτε πεζοί είτε με όχημα.

«Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιάνος» που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά. Κύρια χαρακτηριστικά του οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Βοιωτίας, της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αττικής.

 

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος

Εκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας συγκαλείται  αύριο το πρωί παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων. “Η Περιφέρεια βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την κακοκαιρία με τα μηχανήματα στα επικίνδυνα σημεία”, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.

 

Καιρός: Έρχεται ο «Ιανός», η πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου

Η κακοκαιρία «Ιανός», η πρώτη του φετινού φθινοπώρου, αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη.

Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει.

111.jpg

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

zesofoqq_0.jpg

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάτρα: “Έφυγε” ένα γλυκύτατο κορίτσι! Της είπαν το “τελευταίο” αντίο

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στoν Θρασύβουλο Μαυρομμάτη – ΦΩΤΟ

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: Ασύλληπτες εικόνες από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Πυρετώδεις εργασίες των συνεργείων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την Πάτρα – Έπεσαν δένδρα, έσπασαν τζαμαρίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)