Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο μέχρι το Πάσχα

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το νησί της Λέσβου θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες, μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, που χαιρετίζει την προσφορά της Γερμανίας να υποδεχτεί 1.500 μετανάστες, που έμειναν χωρίς στέγη, αναφέρει ο Guardian, στον οποίο μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Έπειτα από τις πυρκαγιές, που κατέστρεψαν τη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την αποσυμφόρηση της δομής.

“Θα φύγουν όλοι”, αναφέρει ο υπουργός στη βρετανική εφημερίδα. Όπως εξηγεί, “από τους 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη εκεί, προβλέπω ότι οι 6.000 θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα έως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι έως το Πάσχα. Οι κάτοικοι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Έδειξαν μεγάλη υπομονή”, τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, ήταν Αφγανοί, στους οποίους θα δινόταν πολιτικό άσυλο και τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως αναφέρει. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ για διάστημα έως τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας τα εν λόγω έγγραφα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για τις συλλήψεις που έγιναν σχετικά με τον εμπρησμό της δομής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που μετέβη στη Λέσβο, χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.500 ανθρώπους από τη Μόρια. “Είναι πολύ γενναιόδωρη, πολύ γενναία κίνηση, σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης. “Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω επίσης ότι τα κράτη μέλη μπορούν να δουν πώς προστατεύουμε τα σύνορα της Ένωσης και έχουμε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις ροές”, λέει στην εφημερίδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης