Σταϊκούρας: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του 2020 από μερίσματα και ενοίκια

15/09/2020 | 18:12

Θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021, τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως για τις αποδοχές από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα -οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης- η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επομένου έτους. Αντίθετα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020, η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση το όφελος θα υπάρξει με τα εκκαθαριστικά το επόμενο καλοκαίρι.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και ερωτηθείς εάν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, εκτίμησε ότι και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, διαχωρίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα. Επανέλαβε δε, τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών «όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Τέλος, παρέθεσε τις μόνιμες ελαφρύνσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση πριν αρχίσει η πανδημία, λέγοντας ότι εφέτος ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2019 είναι 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2018. Και σημείωσε ότι στο μεσοδιάστημα μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής από το 29% στο 24%, ενώ παράλληλα μειώθηκε ή μηδενίστηκε και η προκαταβολή φόρου.

Λικέρ Baileys
22/12/2025 | 19:32

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της