Σουηδικά και γαλλικά εργαστήρια επιβεβαιώνουν τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

 

Άλλα δύο εργαστήρια επιβεβαίωσαν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τύπου νευροτοξικό παράγοντα Novichok, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/09) η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κάλεσε τη Ρωσία να συνεργασθεί πάνω στην υπόθεση.

Ειδικά εργαστήρια στη Σουηδία και τη Γαλλία επιβεβαίωσαν τα αρχικά αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στη Γερμανία, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη. Είμαστε σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τα περαιτέρω βήματα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η δηλητηρίαση του Ναβάλνι αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Δύο υποστηρικτές του Ναβάλνι πήραν... εκλογικό αέρα στη Σιβηρία

Παράλληλα, μπορεί το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» να πέτυχε σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες (13/09), αλλά έχασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας πόλης της Σιβηρίας, που διεκδικούσαν σύμμαχοι του Ναβάλνι, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, αποκόμισαν οφέλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και απέσπασαν έδρες στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ μαζί με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Αλλά οι φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί υποστηριζόμενοι από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κέρδισαν ή οδεύουν προς σαρωτική νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών για περισσότερες από 12 περιοχές περιλαμβανομένων των Κόμι, Ταταρστάν και Καμτσάτκα, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Παρά τις απώλειες, επιβεβαιώνεται η κυριαρχία για την «Ενωμένη Ρωσία», η οποία στηρίζει τον Πούτιν, αλλά δείχνουν και μια σημαντική άνοδο στη στήριξη της αντιπολίτευσης σε τμήματα της Σιβηρίας, όπου ο Ναβάλνι είχε επικεντρώσει την προσοχή του πριν από τον δηλητηριασμό του, κατά το Βερολίνο, στις 20 Αυγούστου.

Ο Ναβάλνι είχε προωθήσει μια στρατηγική «έξυπνης ψήφου» για να κάνει την αντιπολίτευσή του. Καθώς ο ίδιος βρισκόταν στο νοσοκομείο τις τελευταίες πολλές εβδομάδες, οι σύμμαχοί του προωθούσαν τη στρατηγική του αναδεικνύοντας περισσότερους από 1.000 πολιτικούς, οι οποίοι -κατά τη γνώμη τους- είχαν πολλές πιθανότητες να νικήσουν τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος.

Στο Τομσκ, μια ζωντανή φοιτητούπολη που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του Ναβάλνι προτού ασθενήσει, τουλάχιστον 16 από αυτούς τους υποψήφιους κέρδισαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Ενωμένη Ρωσία» εξασφάλισε 11 από τις 37 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Οι πολίτες έχουν σιχαθεί τις αρχές. Δεν μπορεί να κάθεσαι στον θρόνο για 20 χρόνια, να αρπάζεις, να κλέβεις αδιάκοπα, να κάνεις όλα αυτά και να παραμένεις ατιμώρητος», δήλωσε η Ξένια Φαντέγιεβα, μια από τους δύο συμμάχους του Ναβάλνι που απέσπασε έδρα στο Τομσκ.

Διαβάστε επίσης