Μακρόν: Το «Ηγεμονικό παιχνίδι» Ρωσίας-Τουρκίας προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο

Επιμέλεια: Πάνου Μαντά , Αρχιτέκτονα

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε «το ηγεμονικό παιχνίδι» των ιστορικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, από την Λιβύη μέχρι τη Συρία. 

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (….). Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική. Med7 αποτελείται από Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και σε ένα από τα άρθρα «ΤΟΥΡΚΙΑ» της έκδοσης VIA DIPLOMACY» η οποία αναφέρει και όσα ακολουθούν.

Η αποτυχημένη Νατοϊκή αποστολή της Τουρκίας εδραιώνει την Ρωσία σε Συρία και Λιβύη.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία για το ΝΑΤΟ όχι μόνο για την θέση της απέναντι στο Ιράν και την Ρωσία αλλά και γιατί η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να δαπανήσει ανθρώπινο δυναμικό για τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ανέλαβε δυο βασικές αποστολές για την Συμμαχία, η πρώτη να στηρίξει τους επαναστάτες στην Συρία και την εκδίωξη ΑΣΑΝΤ και Ρώσων, με αντιπαροχή εδαφικές διεκδικήσεις οι οποίες θα της πρόσφεραν πρόσβαση και διαχείριση σε ενέργεια.

Η αποστολή της απέτυχε, και έτσι η Άγκυρα κατόρθωσε να έχει τους Ρώσους στα νότια σύνορά της, και μάλιστα, στα σημεία αυτά που ήλπιζε ότι θα έχει πρόσβαση και διαχείριση σε ενεργειακά έργα.  

Η άλλη αποστολή που ανέλαβε η Τουρκία ήταν αυτή στην Λιβύη, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Την απομάκρυνση των Ρώσων, και την στήριξη μιας Κυβέρνησης η οποία θα ήταν υπό την κηδεμονία του ΝΑΤΟ μέσω Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση η Άγκυρα εκτός την πρόσβαση στην ενέργεια, σε πεδία που και εταιρείες από την Τουρκία συμμετέχουν, θα είχε και ένα επιπλέον όφελος, την δημιουργία ενός χώρου για την μετακίνηση και απομάκρυνση από την επικράτειά της των ηττημένων Τζιχαντιστών και την διαχείρισή τους από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το τελευταίο θα αποτελούσε και στρατηγικό πλεονέκτημα στην αντιπαράθεση με την Αίγυπτο.      

Όμως η Τουρκία απέτυχε σε όλες τις αποστολές της και η αποτυχία αυτή την οδήγησε στην συνεργασία με την Ρωσία. Η τελευταία εκμεταλλεύτηκε σε μέγιστο βαθμό την αποτυχία μέλους της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), κατορθώνοντας μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσει αυτό που επεδίωκε επί δεκαετίες στη Μεσόγειο, την δημιουργία Ναυτικών Βάσεων. 

Μέχρι σήμερα η Μόσχα είχε πρόσβαση στα νερά της Μεσογείου μόνο από την βάση της Ταρτούς στη Συρία. Σήμερα και άλλοθι την παρουσία της σε όλη τη Συρία, δημιουργεί μια νέα βάση στην Λατάκεια και ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση της αεροπορικής τους βάσης προς την θάλασσα. Η νέα Ναυτική Βάση θα φέρει επί πλέον οπλικά συστήματα όπως S-400 για την προστασία της περιοχής που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο, αλλά και περισσότερα υποβρύχια στη Μεσόγειο.

Στη Λιβύη συμβαίνει, και πάλι, ακριβώς το ίδιο. Η Τουρκία νομιμοποιεί την στρατιωτική της παρουσία με αεροπορική και ναυτική βάση ταυτόχρονα.

Η παρουσία της Ρωσίας, αν και μέσω μισθοφόρων όπως λέει η ίδια, θα παγιωθεί με μια ανάλογη Ναυτική Βάση στα παράλια της Λιβύης. Θα έλεγε κανείς πως όσο η αντιπαράθεση Τουρκίας-Ρωσίας αυξάνεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο νομιμοποιείται η στρατιωτική παρουσία της Μόσχας.  

Το κενό που θα απομείνει για το Ρωσικό Ναυτικό εξακολουθεί να είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος όπου κυριαρχούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Στην περιοχή αυτή η παρουσία της Μόσχας είναι αδύνατο να πάρει την ίδια μορφή με Συρία και Λιβύη. Όμως η δήλωση ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παρέμβει αν ζητηθεί από ενδιαφερόμενο της περιοχής, περιπλέκει την εμπλοκή της, η οποία μπορεί να είναι μόνο έμμεση. Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και την ταύτισή της με Αμερικανικά συμφέροντα, δεν πρόκειται να ζητήσει την παρέμβαση της Μόσχας.

Όμως η Τουρκία ως εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία, αποτυχημένη μέσα στη Συμμαχία που οδηγεί σε επιλογές κατά των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, και έναν Ερντογάν που οδηγεί την Τουρκία στο ακραίο Ισλάμ, θα μπορούσε να φέρει την Μόσχα σε μια έμμεση εμπλοκή στην περιοχή κατόπιν «πρόσκλησης» του ιδίου του Τούρκου Προέδρου.

Το «via diplomacy» το ανέφερε πριν λίγες ημέρες, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα απάντησε κοφτά με το επιχείρηση  Fake News.

 

Πηγή:viadiplomacy.gr   

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης