Μεξικό-κορονοϊός: Περισσότεροι από 70.000 οι νεκροί

Τα θύματα είναι πιθανότατα πολύ περισσότερα

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στο Μεξικό ξεπέρασε χθες τους 70.000 αφότου το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε περισσότερους από 500 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, ένα θλιβερό ορόσημο για μια χώρα που συγκατέλεγεται μεταξύ εκείνων που πλήττονται σφοδρότερα από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα χειρότερα, τα στοιχεία υπέρβασης της αναμενόμενης θνησιμότητας από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Αυγούστου υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19, πέραν του επίσημου απολογισμού, είναι πιθανώς κατά δεκάδες χιλιάδες υψηλότερος.

Αξιωματούχοι υγείας αργά χθες ανακοίνωσαν 534 νέους θανάτους σε 24 ώρες εξαιτίας της Covid-19, αυξάνοντας το σύνολο αυτό σε 70.183. Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν επίσης 5.935 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο να φτάνει σε 658.299.

Η εξάπλωση του ιού έχει ρημάξει μια ήδη εξασθενημένη οικονομία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 13% φέτος, στην βαθύτερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Μεξικό είναι το κράτος με τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, και το 13ο υψηλότερο κατά κεφαλήν, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πάνω από 120.000 "επιπρόσθετους" θανάτους από τα μέσα Μαρτίου έως την 1η Αυγούστου. Ο υπολογισμός συγκρίνει τα ποσοστά θνησιμότητας φέτος με τον τετραετή μέσο όρο από το 2015 έως το 2018.

Η Βραζιλία παραμένει η νούμερο 1 χώρα στη Λατινική Αμερική - την περιοχή με τις περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως - τόσο σε επιβεβαιωμένα κρούσματα όσο και σε θανάτους. Έχει καταγράψει συνολικά 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 128.000 θανάτους μέχρι σήμερα.

Σε μια ηλιαχτίδα αισιοδοξίας, τα ποσοστά νέων κρουσμάτων στο Περού, την Κολομβία και το Μεξικό μειώθηκαν ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης