Διεθνής ταραξίας ο Ερντογάν

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

ΙΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ

Αρχίζει και συνειδητοποιεί ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτόν ότι, τα τετελεσμένα γεγονότα τα οποία κάνει για να προκαλέσει την Ελλάδα, αφήνει ατράνταχτη την πολιτική της κυβερνητικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν άρχισε πρώτα με την πολιτική του για το μεταναστευτικό, και δεύτερα με την κακόγουστη και προκλητική σκηνοθεσία, μετατρέποντας σε Τζαμί, τον Ιερό Ναό της «Αγίας Σοφίας» στην Κωνσταντινούπολη, για να προσευχηθεί Ισλαμικά, στις 24 Ιουλίου 2020, ημέρα της Ελληνοτουρκικής Συμφωνίας και Συμμάχων της Λωζάννης 24 Ιουλίου 1923.

Αυτή η κίνησή του, με αυτήν που έκανε στις 21          Αυγούστου, να μετατρέψει και το θρησκευτικό αριστούργημα της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής «Μονή της Χώρας» σε Τζαμί έφερε σε απόγνωση όλους τους Χριστιανούς Ορθόδοξους και μη, και όλον τον πολιτισμένο κόσμο που θεωρούσε τους Ναούς αυτούς, παγκόσμια Ιερά Αρχιτεκτονήματα της Ανθρωπότητας, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν ως Μουσεία από την UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Το μεταναστευτικό ήταν η αρχή της επιθετικής πολιτικής του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα της Ευρώπης.

Κάπως έτσι άρχισε και η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τον έλεγχο της εκμετάλλευσης του αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 12 Αυγούστου, η Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα όρια για πρόκληση θερμού επεισοδίου, όταν η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, εξ’ αιτίας αντικανονικής ναυσιπλοϊκής πορείας που ακολούθησε, εμβολίστηκε από την Ελληνική Φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που αλωνίζει το ερευνητικό πλοιάριο του Oruc Reis.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ωστόσο, η Ελλάδα κράτησε χαμηλούς τόνους για το συμβάν για να μην δυναμιτίζει το κλίμα, παρόλο που ο Ερντογάν δήλωνε μετά το επεισόδιο πως η Ελλάδα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο με τους συνεργάτες τους, εν μέσω κορωνοϊού, ανάπτυξαν διπλωματική δραστηριότητα σε βαθμό που δικαιολογημένα είχαν ως αποτέλεσμα την συμπαράσταση όλου του πολιτισμένου κόσμου, Διπλωματίας, Δημοκρατικών κρατών, ενάντια στην Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ηγηθεί της πλέον συντηρητικής πλευράς του Ισλαμισμού.

Απόδειξη τούτου είναι, πως ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβληθεί με τσαμπουκά, άνευ διαλόγου προ παντός με την Ελλάδα και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που απομονώθηκε από όλους, γι’ αυτό και συμπεριφέρεται πιο επικίνδυνα.

Απομονώθηκε και γίνεται πιο επιθετικός. Η Ευρώπη όμως, πρωτίστως αυτή και τα Αραβικά Κράτη, εκτός Κατάρ, βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας και Κύπρου, και με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στις 14.08.2020 στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκλήθηκε μετά από αίτημα του κ. Ν. Δένδια Υπουργού ΥΠΕΞ, η υποστήριξη της Ελλάδας από τους 27 Υπουργούς εξωτερικών ήταν ομόφωνη για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ της θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο, που διακόπτει στο μέσον την θαλάσσια λωρίδα του άκυρου πλέον Τουρκο-Λιβυκού Μετώπου και στην Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας, θα εγκρίνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο Πέμπτη 27 Αυγούστου, όπερ και εγένετο.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωμένης Ευρώπης στις 19.08.2020 στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε και στη πλήρη αλληλεγγύη που έχει η Ελλάδα και Κύπρος από το παρελθόν για τις εξορύξεις και προειδοποιεί ότι, θα τεθούν όλα τα ενδεχόμενα για την Τουρκία στο τραπέζι στην προσεχή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.  

Είναι γεγονός πως με τις προκλήσεις του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Δυτική Λιβύη, όπου έχει οπλισμένους μισθοφόρους Σύριους Τζιχαντιστές, εναντίον του Κοινοβουλίου με έδρα τη Βεγγάζη της Κυρήνειας της Λιβύης, περιφρονούνται οι ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του είναι, η στρατιωτικοποίηση των διενέξεων, αντί συναινετικών διαλόγων. Ο Ερντογάν έτσι, έχει μετατραπεί σε διεθνής ταραξίας, προδίδοντας και τα αδιέξοδα των δικών του επιλογών.

Ο κ. Μακρόν και η κ. Μέρκελ στο μήνυμα που εξέδωσαν τις προάλλες, 21 Αυγούστου, αναφέρουν την στήριξή τους στην Ελλάδα εναντίον των τουρκικών προκλήσεων. Πιθανολογείται πως ο κ. Μακρόν θα αναλάβει την πολιτικοστρατηγική βοήθεια προς την Ελλάδα, με κ. Μέρκες ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας την πολιτική.

Τελικά, το Oruc Reis με τη συνοδεία των Τουρκικών Φρεγατών θα παραμείνει στα Ελληνικά και Κύπρου θαλάσσια ύδατα μέχρι τα μεσάνυχτα στις 27 του μηνός, ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης για να ασχοληθεί με τα προκλητικά προβλήματα που θέτει η Τουρκία προς Ελλάδα και Κύπρο.

Δυστυχώς όλα τα Εθνικά προβλήματα που προέκυψαν με την Τουρκία οφείλονται στην ίδια την Ελλάδα, η οποία παγίδευσε δυο φορές τον εαυτόν της. Πρώτον, επέτρεψε στους Τούρκους του Ετσεβίτ, τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1974 να εισβάλουν στην Κύπρο και να καταλάβουν το 40% αυτής. Και δεύτερον, το 2004 προτρέπει τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο ΑΝΑΝ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν. Το σχέδιο ΑΝΑΝ έλυνε πολλά προβλήματα του ενιαίου πλέον Ανεξάρτητου Κράτους της Κύπρου ενταγμένου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.    

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ