Το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει και πάλι το δρόμο ένα για ένα σύγχρονο, λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας

Της Κατερίνας Σολωμού*

Η 46η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, γιορτάζεται φέτος κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του  Covid-19 η οποία δοκιμάζει την ανθρωπότητα και τα συστήματα υγείας. 

Είναι λογικό και επόμενο λοιπόν η φετινή επέτειος να εστιάζει στο ΕΣΥ αλλά και στους ανθρώπους του που δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, υπερβαίνοντας εαυτόν και καταφέρνοντας να καλύψουν τα κενά του συστήματος ανταποκρινόμενοι σε έναν αγώνα στην πρώτη γραμμή που δίκαια τους  ανακηρύσσει σε πρωταγωνιστές της πανδημίας.

Το Κίνημά μας δεν περίμενε βεβαίως την πανδημία για να εστιάσει στη σημασία του ΕΣΥ. Ο τομέας της δημόσιας υγείας αποτελεί διαχρονικά για μας προτεραιότητα. 

Άλλωστε κανείς δεν ξεχνά ότι μια από τις  μεγαλύτερες παρακαταθήκες-μεταρρυθμίσεις  του ΠΑΣΟΚ, ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ με πρωτεργάτη τον Γιώργο Γεννηματά ο οποίος προχώρησε νομοθετικά στη δημιουργία  ενός δωρεάν και δημόσιου συστήματος υγείας, αλλάζοντας ριζικά το χάρτη της υγείας στη χώρα.

Αφιερώνουμε ωστόσο την 46η επέτειο στο ΕΣΥ και  παρουσιάζουμε  τη δική μας ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση  για την αναδιάρθωσή του, θέλοντας να καταδείξουμε ότι η Υγεία την εποχή που διανύουμε επιβάλλεται όχι απλά να αποτελέσει προτεραιότητα, αλλά να γίνει πρώτη προτεραιότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ευκαιριακές παρεμβάσεις ενόψει πανδημίας, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις  με στόχευση σε βάθος χρόνου που θα αντανακλούν στην πράξη ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο αποτελεί υποχρέωση του κράτους.  

To EΣΥ όπως εξελίχθηκε στην πορεία των χρόνων απέκτησε  παθογένειες από τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων και από την οικονομική κρίση. Παθογένειες όπως η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η συγκέντρωση των ασθενών στις λίστες αναμονής, η μη αξιολογική, αλλά καθαρά κομματική, επιλογή στελεχών και διοικήσεων.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα μπρος σε μια νέα μεγάλη πρόκληση. Μπρος στην ανάγκη της άμεσης αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ στη βάση των νέων αναγκών της κοινωνίας.  

Οι βασικοί άξονες στους οποίους  θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για ένα σύγχρονο, λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού είναι οι εξής:

Ανάπτυξη ενός ισχυρού  πρωτοβάθμιου δικτύου περίθαλψης με ενσωμάτωση όλων των επαγγελματιών Υγείας σε μια ενιαία πανελλήνια δομή, υπό την επίβλεψη του κράτους έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού. Σε αυτό θα πρέπει να ενταχθούν με ενιαίους κανόνες λειτουργίας τα κέντρα υγείας, οι αυτοδιοικητικές αλλά και οι ιδιωτικές δομές μετά από πιστοποίηση και διασύνδεση ιδιωτών ιατρών με το δημόσιο σύστημα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος στο νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την Υγεία.

 Άμεση και πλήρης στελέχωση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού στα Νοσοκομεία. Νέα  πολιτική προσλήψεων με έμφαση στα προσόντα και όχι στις λογικές επετηρίδας. Προσέλκυση στελεχών με εμπειρία σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες και επιστημόνων εγνωσμένης αξίας που είτε επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, είτε το εξωτερικό για να δραστηριοποιηθούν.  Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών με δημόσιες προκηρύξεις και διαφανή κριτήρια. 

Ενίσχυση των υποδομών. Νέος σχεδιασμός των νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές και δημογραφικές ανάγκες. Ανακατανομή των κτιριακών υποδομών με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και  παράλληλη ανακατανομή και ενίσχυση των κλινών. 

Ενίσχυση και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Άμεσος ανασχεδιασμός  στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής ώστε να μπορούν να προσφέρονται  σημαντικές υπηρεσίες στα νησιά, τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Η δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού αυτών των υπηρεσιών είναι απαραίτητη.

 Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε  το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τη δεκαετία του ΄80. Σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι και πάλι ο πολιτικός χώρος που  καταθέτει ένα πλήρες σχέδιο για  αναδιάρθρωσή του.

 

*Μέλος του Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων 

 

Διαβάστε επίσης