Πώς θα διδάξουμε στο παιδί την ευγνωμοσύνη

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

 

Γίνεται τα μικρά παιδιά να διδαχθούν και να κατανοήσουν την ευγνωμοσύνη; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα περισσότερα παιδιά έχουν αναπτύξει μια πρωταρχική αντίληψη της ευγνωμοσύνης. Και ενώ το να δείξει το παιδί την ευγνωμοσύνη του είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αξίζει να ενσταλάξετε αυτήν την αξία όσο το παιδί είναι μικρό.

Η διδασκαλία της ευγνωμοσύνης μπορεί να φαίνεται σαν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Ακολουθούν τέσσερις απλοί τρόποι να ενσωματώσετε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σας.

*Γίνετε το φωτεινό παράδειγμα

Το πρώτο βήμα σε ό,τι διδάσκετε στο παιδί σας, είναι να ακολουθείτε οι ίδιοι αυτά που του λέτε. Το ίδιο ισχύει και με τη διδασκαλία της ευγνωμοσύνης. Για να το κάνετε αυτό, ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε ημέρα – π.χ. στο δείπνο – για να συζητήσετε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Για παράδειγμα, πείτε κάτι σαν, «Ήταν μια τόσο ηλιόλουστη ημέρα σήμερα. Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό» και μετά ρωτήστε το παιδί σας για ποιο πράγμα νιώθει εκείνο ευγνωμοσύνη.

*Ενθαρρύνετε το παιδί να μοιράζεται

Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να μοιράζονται. Για παράδειγμα, μετά τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ πείτε στα παιδιά να διαλέξουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές και να αφήσουν στην άκρη τις υπόλοιπες ώστε να τις μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σκέφτονται ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν όσα έχουν εκείνα. Η δωρεά ρούχων, βιβλίων και  παιχνιδιών είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μάθετε στα παιδιά να μοιράζονται. Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιχνίδια με τα οποία έχουν δημιουργήσει μια σύνδεση, οπότε είναι σημαντικό να μην πιέσετε το παιδί σας και να συμβιβαστείτε – ζητήστε του να επιλέξει μόνο ένα ή δύο παιχνίδια για να τα δώσει, κάτι που θα το κάνει να νιώσει σαν να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

*Σημειώστε το

Ένας άλλος εύκολος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να εκτιμήσουν τα θετικά στη ζωή τους είναι με το να διατηρούν ένα «βάζο ευγνωμοσύνης» και να ρίχνουν σε αυτό σημειώσεις κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν. Εάν το παιδί σας προτιμά να ζωγραφίζει, μπορεί να ξεκινήσει ένα καλλιτεχνικό τετράδιο, στο οποίο μπορεί να απεικονίζει αυτά που το κάνουν να αισθάνετε ευγνωμοσύνη. Μπορείτε να διαβάζετε ή να ξεφυλλίζετε τις σημειώσεις ή τις ζωγραφιές του αντίστοιχα μία φορά την εβδομάδα.

*Δώστε του να κάνει μια δουλειά και στη συνέχεια πείτε του «ευχαριστώ»

Το να δώσετε στα παιδιά σας τις κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές μπορεί να ενισχύσει την ευγνωμοσύνη τους με δύο τρόπους. Αρχικά, καταλαβαίνουν ότι για να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές του σπιτιού, απαιτείται πολλή δουλειά. Αυτή η ικανότητα ενσυναίσθησης βοηθά το παιδί να νιώσει ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που το φροντίζουν. Δεύτερον, το παιδί σας πιθανότατα θα αισθάνεται υπερήφανο αφού λάβει θετικά σχόλια. Έτσι, το «ευχαριστώ» σας μπορεί να ενισχύσει τη θετική συμπεριφορά του, ενώ παράλληλα θα διδάξει στο παιδί να λέει και το ίδιο «ευχαριστώ» χωρίς δική σας προτροπή.

Διαβάστε επίσης