Μύθοι για τον κορονοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

του Νίκο Κατσαρού - π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Καθώς τα κρούσματα από τον Κορονοϊό υπερβαίνουν παγκόσμια τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης ,διοχετεύουν ένα χείμαρο πληροφοριών ,που είναι δύσκολο να διακρίνεις τον μύθο από την πραγματικότητα.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μία σειρά από μύθους για τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 , COVID-19, που καταρίπτονται επιστημονικά.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι.ΟΚορονοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ,αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας.Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal οf Tropical Medicine and Hygiene τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσιθά αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον ΚορονοΪό.Επίσης άλλοι 5900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και άλλοι 60  τυφλώθηκαν.

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή  να τρώνε την κοπριάτους.Στην Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

Μύθος 1:Ο Κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο.

ΔενυπάρχουνμέχρισήμεραενδείξειςότιοΚορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο.ΟΚορονοίός. SARS-CoV-2 είναιπαρόμοιοςμεταδύοάλλαείδηκορονοϊώνSARS-CoVandMERS-CoV, πουκαιοιτρείςπροήλθαναπότιςνυχτερίδες.Επίσης δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον ΜπίλΓκείτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

ΜίαμελέτηπουπαρουσιάσθηκετονΜάρτιοστοπεριοδικόNatureMedicineπαρουσίασε  ισχυρά επιχειρήματα οτι ο Κορονοϊός δεν παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο.Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεϊνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο Κορονοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από την φύση και όχι από εργαστήριο.

Μύθος 2: ΤακατοικίδιαζώαμεταδίδουντονΚορονοϊό

Τακατοικίδιαζώα ,γάτες,σκύλοικλπδενμεταδίδουντονΚορονοϊό.ΠαρόλοπουαναφέρθηκανσπάνιεςπεριπτώσειςόπουκατοικίδιαπροσβλήθηκαναπότονΚορονοϊόσεκαμμίαπερίπτωσηδεντομετέδωσανσεάνθρωπο.Αν κάποιο άτομο προσβληθεί από Κορονοϊόκαλο θα είναι να αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σέ άλλο άτομο.Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μύθος 3. Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα καιιχνοστοιχεία  προφυλάσσουν από τον Κορονοϊό

ΟΠαγκόσμιοςΟργανισμόςΥγείαςδηλώνειότιηβιταμίνηςC ή αλλα σκευάσματαδενπροφυλάσσουν απότονΚορονοϊό.Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.Ωςαντιοξειδοτικό η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό,ενώ συγχρόνως βοηθούν στην σύνθεση ορμονών,κολαγόνουκλπ και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια.Συνεπώς συνιστάται η  χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοπιητικού συστήματος όχι όμως υπερδοσολογία πού μπορεί να προκαλέσει βλάβες.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,Π.Ο.Υ.,ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων,FDA, και ο αντίστοιχος Ευρωπαικός οργανισμός δηλώνουν  ότι, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον Κορονοϊό.

Μύθος 4 .Πακέτα από την Κίνα,ή  φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον Κορονοϊό.

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν μεταδίδουν τον Κορονοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου,ΠΟΕ.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων  ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ούτε από κινέζικά ή άλλα εστιατόρια,παρά μόνον εάν άτομο είναι μολισμένο και μεταδόσει τον Κορονοϊό στο τρόφιμο.

Mυθος 5: Πίνονταςαλκοόλη ήμεθανόλη ή απορρύπαντικό, ή τρώγοντας σκόρδο ,κλπ, θεραπεύεις  ή προλαβαίνεις τον Κορονοϊό

Πίνονταςαλκοόληήτρώγονταςσκόρδοδενπροστατεύει ,ούτεθεραπεύειτονΚορονοϊό.Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας  ή και τρώγοντας τα απορρίματα τους θα φέρει θετικό αποτέλεσμα αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μύθος 6.Τα Δίκτυα  5GΔιαδίδουν τον Κορονοϊό

Είναιγεγονόςότιοιιοίδενμεταδίδονταιμέσωραδιοκυμάτωνήδικτύωνκινητήςτηλεφωνίαςπεριλαμβανομένων και των δικτύων 5G,σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλα ταύτα καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας.Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά την διάρκειατου lockdownκαθώς πολλοί  πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα ,καθώς επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

Μύθος 7:Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

Ο μεγαλύτερος μύθος αποόλους.Οποιος διαδίδει αυτό εγκλιματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του αλλά και ενάντια σε κάθε συνάνθρωπο του.Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον Κορονοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης