Λέκκας για τη θεομηνία στην Εύβοια: Αυτά είναι τα αίτια για τη μεγάλη καταστροφή

ΣΤΟΥ ΟΚΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Στις περιοχές όπου χτύπησε η φονική κακοκαιρία στην Εύβοια βρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Λέκκας ανέλυσε σε μια πρώτη φάση τα αίτια της καταστροφής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "έχουμε να κάνουμε με μια εκταταμένη καταστροφή. Οι τρεις λεκάνες απορροής έχουν μια έκταση των 400 τ.χλμ. Είναι η λεκάνη των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λήλαντα ποταμού. Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών. Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν π.χ. στα Ψαχνά καθώς είχαμε πέρυσι και πρόπερσι δασικές πυρκαγιές, ενώ στη λεκάνη των Πολιτικών δεν είχαμε πυρκαγιές".

"Το κύριο αίτιο" σύμφωνα με τον κ. Λέκκα "ήταν βέβαια η μεγάλη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά και ουσιαστικά τροφοδότησε όλη την περιοχή με πλημμυρικά φαινόμενα, Στα Πολιτικά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν. Μέσα σε κάθε λεκάνη θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις επικίνδυνες περιοχές. Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις αυτού, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου. Σε ορισμένες θέσεις ρόλο έπαιξαν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις".

Διαβάστε επίσης