Χαρδαλιάς: «Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη για την ένταση του φαινομένου αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά»

«Στην περίπτωση της Εύβοιας η χρήση του 112 υπήρχε περίπτωση να δημιουργούσε μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του»

Τη θλίψη του για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία στην Εύβοια και τα θερμά του συλληπητήρια στις οικογένειές τους έστειλε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Εύβοια: Γιατί δε λειτούργησε το "112" - Τι απάντησε ο Χαρδαλιάς - ΒΙΝΤΕΟ

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας».

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες».

Όσο για την πρόβλεψη που είχαν για το φαινόμενο ως Πολιτική Προστασία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Πρόσθεσε δε, πως ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα, ενώ απεγκλωβίστηκαν και 97 συμπολίτες μας.

Όσο για τη μη χρήση του 112, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι «η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του»

Και κατέληξε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα. Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

 

Διαβάστε επίσης