Γιάννης Καρβέλης: Αρωγός στα προβλήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ - Προτάσεις για λύσεις από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ

 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ, είχε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. 

Ο κ. Καρβέλης άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα της ένωσης, δηλώνοντας αρωγός και δίπλα σε κάθε προσπάθεια των μελών της, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις. 

Μάλιστα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, παρουσίασε μια σειρά απο προτάσεις και δράσεις, με τις οποίες θα τεθεί κοινή βάση επίλυσης προβλημάτων της 6ης ΥΠΕ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. 

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. σήμερα  7/8/20 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ατόμων με Αναπηρία που εδρεύει στην Πάτρα.  Οι περιοχές που δραστηριοποιείται η Π.Ο.μ.ΑΜΕΑ  είναι ο νομός Αχαΐας, νομός Ηλείας, νομός  Αιτν/νίας,  και οι νομοί  Ζακύνθου και Κεφαλληνίας συμπεριλαμβανομένης και της Ιθάκης.  Οι περιοχές αυτές ανήκουν υγειονομικά στην αρμοδιότητα της 6Ης Υ.ΠΕ και  είναι έκδηλο το ενδιαφέρον της  ηγεσίας  της Υγειονομικής  Περιφέρειας για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τον Διοικητή υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Π.Ο.μ.ΑΜεΑ  κος Αντώνιος Χαροκόπος μαζί με τα μέλη του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου: την κα Βασιλική Παναγοπούλου, γραμματέα της Π.Ο.Μ.ΑΜεΑ, τον κο Γ.Τασούλη, (εκπρόσωπο ατόμων με αναπηρία του Ν.Αιτ/νίας) την κα Χρ. Μπίκου,( εκπρόσωπο των φορέων Ψυχικής Υγείας), τον κο Αν. Λίβανο (πρόεδρο Θαλασσαιμικών Αχαΐας) και  την κα Β.Γούλα (πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Αχαΐας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΕΙΑ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε στα πλαίσια της επίσκεψης, παρουσιάστηκαν εκ μέρους του προέδρου και των εκπροσώπων των ευπαθών ομάδων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες όσον αφορά την προσβασιμότητα προς τις υγειονομικές υπηρεσίες, τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε νοσοκομειακές μονάδες που πραγματοποιούν μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ασθενών,  και συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» . επίσης, την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών για την διημέρευση ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στην Αχαΐα ή την Αιτωλοκαρνανία και τη στελέχωση τους με κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό  και της δημιουργίας νέων μονάδων ψυχικής υγείας με  εξειδικευμένους νοσηλευτές στην φροντίδα του ψυχικά πάσχοντος ασθενούς. Παράλληλα, αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς με χρόνιο Διαβήτη εξαιτίας της κακής ποιότητας των αναλώσιμων που χορηγούνται από τα φαρμακεία κάποιων νοσοκομειακών μονάδων με αποτέλεσμα συχνά να διατρέχουν κίνδυνο οι διαβητικοί ασθενείς.

 

Ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. κος Γ. Καρβέλης άκουσε με ιδιαίτερη ευαισθησία τις δυσκολίες που καθημερινά κλείνονται να ανταπεξέλθουν οι ασθενείς των χρονίων παθήσεων  τονίζοντας πως θα αναζητήσει λύσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, στις υγειονομικές μονάδες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 6Ης Υ.ΠΕ.   υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι έχει ο ίδιος αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας  ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διευκολύνει την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των ασθενών με χρόνια νοσήματα από τους θεράποντες ιατρούς,  με στόχο την αποφυγή των καθυστερήσεων ή των διαφόρων «κοινωνικών παρεμβάσεων»  και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Δήλωσε επίσης ότι η Υ.ΠΕ. για πρώτη φορά ως θεσμός προχωρά σε μία κίνηση εξωστρέφειας προς την ευρύτερη κοινότητα οργανώνοντας καίριες παρεμβάσεις με συμμάχους  μεγάλες ευπαθείς ομάδες στοχεύοντας στην συνεχή ενημέρωση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Πρότεινε στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.μ.Αμε.Α να σταθούν συνεργάτες στην προσπάθεια έγκαιρης και έγκυρης επίλυσης των δυσχερών καταστάσεων.

 

 

 

Σε ανακοίνωσή της  η «Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.επισημαίνει:

  Ύστερα από αίτημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με το Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, κο Ιωάννη Καρβέλη.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους όπως:

Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) στις κλινικές και τις υπηρεσίες των γενικών νοσοκομείων.
Η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
Η μέριμνα για την παροχή μασκών προστασίας σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις (θαλασσαιμικοί, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με ελκώδη κολίτιδα κ.α.) που ακολουθούν τακτικά θεραπευτικές αγωγές στις μονάδες υγείας
Η επαρκής στελέχωση με προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Κεφαλονιάς, Αμφιλοχίας) καθώς και της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού του Π.Γ.Ν.Π. «Παναγιά η Βοήθεια»
Σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας (λειτουργία παιδοψυχιατρικής κλινικής, θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για πρώιμη παρέμβαση, δημιουργία δομής για άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές αναπηρίες (αυτιστικό φάσμα), ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις Ψυχιατρικές Κλινικές κ.α.)
Η οργάνωση και υλοποίηση αιμοδοσιών, δράσεων δωρεάς οργάνων και μυελού των οστών σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, το ΚΕΔΜΟΠ και φορέων
Η μη λειτουργία μηχανημάτων (π.χ. μαγνητικού τομογράφου στο Γ.Ν. Αγρινίου), η έλλειψη εξοπλισμού (π.χ. μαγνητική εντερογραφία, κολονοσκόπια κ.α.) καθώς και η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις κλινικές και τις υπηρεσίες υγείας  
Η θεσμοθέτηση λειτουργίας Μονάδας Πολυμεταγγιζόμενων Ατόμων στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου
Η προμήθεια κινητής μονάδας αιμοδοσίας καθώς και 2 (δύο) κινητών μονάδων, μία αποκλειστικά για την πραγματοποίηση μαστογραφικών ελέγχων σε απομακρυσμένες περιοχές και μία για την διενέργεια ΤΕΣΤ ΠΑΠ και εξετάσεων προσυμπτωματικού έλεγχου
Η επαναλειτουργία του Νευρολογικού Ιατρείου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Π.Γ.Ν.Π. «Παναγιά η Βοήθεια»

 Στο Διοικητή κατατέθηκε λεπτομερής και εμπεριστατωμένη ατζέντα με ζητήματα που καλύπτουν τον χώρο της υγείας στη Δυτική Ελλάδα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και εξέφρασε τη διάθεση και τη βούληση για άμεση και ουσιαστική συνεργασία.

  Συμφωνήθηκε επίσης, από κοινού, να προγραμματιστούν συναντήσεις με τους Διοικητές των Νοσοκομείων προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξεύρεση λύσεων.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.ΟΜ.ΑμεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. ο Πρόεδρος, κος Αντώνης Χαροκόπος, η Γεν. Γραμματέας, κα Βασιλική Παναγοπούλου, ο Αντιπρόεδρος Α’, κος Ανδρέας Λίβανος, η Αν. Γεν. Γραμματέας, κα Βασιλική Γούλα, η Αν. Ταμίας, κα Χριστίνα Μπίκου και ο Αν. Οργανωτικός Γραμματέας, κος Τασιούλης Γεώργιος)

 

 

Διαβάστε επίσης