Ο Τραμπ απαγορεύει TikTok και WeChat στις ΗΠΑ!

 

Τα διατάγματα σύμφωνα με τα οποία απαγορεύει τις συναλλαγές με τις κινεζικά ελεγχόμενες TikTok και WeChat στις ΗΠΑ σε 45 ημέρες από σήμερα υπέγραψε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα απογορεύει κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρία του TikTok. 

Ο Τραμπ υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά άνω του 6% μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται ανησυχίες για τη συγκέντρωση δεδομένων από την δημοφιλή εφαρμογή βίντεο και μουσικής. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία ουσιαστικά έρχεται να κλιμακώσει περαιτέρω την κόντρα του με την Κίνα.  «Το TikTok συλλέγει αυτόματα πολλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών... επιτρέποντας πιθανόν στην Κίνα να εντοπίζει κρατικούς υπαλλήλους, να συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία με στόχο τον εκβιασμό και τη βιομηχανική κατασκοπεία», αναφέρεται στο διάταγμα.

Η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου έρχεται μία μερά μετά την εντατικοποίηση των προσπαθειών της αμερικανικής πλευράς να περιορίσει την κινεζική επιρροή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να ανακοινώνει το πρόγραμμα «Καθαρό Δίκτυο». Στόχος του να εμποδίσει τις κινεζικές εφαρμογές αλλά τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τους πολίτες και επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέκτεινε τις προσπάθειές του σε ένα πρόγραμμα με το όνομα «Καθαρό Δίκτυο» για να εμποδίσει διάφορες κινεζικές εφαρμογές καθώς και κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για πολίτες και επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Οι απαγορεύσεις κλιμακώνουν την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και υποδεικνύουν την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να θίξει την ισχύ της Κίνας στην αγορά της τεχνολογίας. Ο Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες είχε δώσει τελεσίγραφο στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο πως θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ. Η δημοφιλίας της εφαρμογές άλλωστε την έβαλε στο «στόχαστρο» τεχνολογικών κολοσσών, μεταξύ των οποίων και η Microsoft. 

Ο Τραμπ έτσι καθιστά την αντιπαράθεση με την Κίνα κεντρικό σημείο της προεκλογικής του πορείας καθώς σε 90 μέρες θα αναμετρηθεί με τον Τζο Μπάιντεν για την προεδρεία των ΗΠΑ. 

Νωρίτερα η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε ομόφωνα ένα νομοσχέδιο με το οποίοαπαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση του TikTok, της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης της κινεζικής εταιρείας ByteDance, σε όλες τις συσκευές που χορηγεί η αμερικανική κυβέρνηση στους υπαλλήλους της ή στα μέλη του Κογκρέσου.

Να σημειωθεί ότι η TikTok είναι μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές παγκοσμίως με περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια downloads ανά την υφήλιο και 165 εκατ. downloads στις ΗΠΑ.

Bloomberg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ