Αίγυπτος για ΑΟΖ: Έκπληξη η αντίδραση της Τουρκίας

 

Την έκπληξη της αιγυπτιακής πλευράς προκάλεσε η αντίδραση της Τουρκίας για τη συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και η οποία στην ουσία ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

«Το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. 

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία «άκυρη και ανυπόστατη» καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, η οριοθετημένη ζώνη βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ, δήλωσε, από το Κάιρο πως προκαλεί έκπληξη η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.  Συγκεκριμένα, ο κ. Χάφεζ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από αιφνιδιαστικό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ σε νέα παρέμβασή του από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η συμφωνία με την Αίγυπτο στέλνει εντός κι εκτός Ελλάδας το μήνυμα ότι όταν η διπλωματία λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών». 

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας. 

ΑΜΠΕ