Covid 19 και υπεύθυνη συμπεριφορά

Του Κώστα Σβόλη, ιατρού καρδιολόγου, δημοτικού συμβούλου Πατρέων

 

Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 τις τελευταίες ημέρες, είναι ξεκάθαρα επακόλουθο του ανοίγματος των συνόρων σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που επήλθε, πιστεύοντας λανθασμένα ότι ο ιός εξοβελίστηκε.

Έχουμε όμως τη δυνατότητα να επαναλάβουμε τα όσα κατορθώσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η ορθή και ενδεδειγμένη χρήση μάσκας, η αποστασιοποίηση (1,5-2 μέτρα) και η τήρηση των κανόνων υγιεινής θα μας δώσουν τη δυνατότητα να περιορίσουμε τη διασπορά και εξάπλωση της νόσου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν τηρήσουμε τα όσα μας υποδεικνύονται από τους ειδικούς, θα επανέλθουμε σε μονοψήφιους αριθμούς νοσούντων. Σχετικά με τη μάσκα, είναι βέβαιο ότι η χρήση της δεν είναι εύκολη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ας καταλάβουμε όμως ότι η χρήση της αποτελεί μονόδρομο και ας προφυλάξουμε, με την υπεύθυνη στάση μας, όλο το κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα, ας αποφεύγουμε εστίες συγχρωτισμού. Αναφορικά με τα μυστήρια του γάμου και της βάφτισης, θα ήταν ορθό να παρίστανται το οικογενειακό περιβάλλον και οι στενοί συγγενείς. Οι λιτανείες και η συμμετοχή μας σε αυτές δεν αποτελούν λυδία λίθο και ας είμαστε σίγουροι ότι το θρησκευτικό μας συναίσθημα και η πίστη μας δεν δοκιμάζονται με την απουσία μας.


Το οριστικό τέλος της πανδημίας covid-19 ευελπιστούμε να έρθει με την ανάπτυξη και χρήση του αναμενόμενου εμβολίου. Μέχρι τότε, ας αποδείξουμε ότι αξίζουμε πάλι τον σεβασμό όλων για την υπεύθυνη συμπεριφορά μας.

Διαβάστε επίσης