Ναυαγοί σε νησί του Ειρηνικού σώθηκαν από το “SOS” που είχαν γράψει στην άμμο - ΒΙΝΤΕΟ

 

Συνέβη το 2020... Τρεις ναυαγοί σε μικρό νησί του Ειρηνικού, σώθηκαν χάρη στο μήνυμα “SOS” που είχαν γράψει στην άμμο.

Το περιστατικό βγαλμένο από ταινία, συνέβη στο νησί Pikelot, των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. Οι τρεις άνδρες είχαν ξεκινήσει να κάνουν ένα ταξίδι 26 μιλίων με σκάφος, την περασμένη Πέμπτη, από το Pulawat προς το Pulap. Όμως βγήκαν εκτός πορείας και τους τελείωσαν τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο ακατοίκητο νησί Pikelot, σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον τελικό προορισμό τους. Το γεγονός ότι δεν έφτασαν ποτέ στο Pulap σήμανε συναγερμό στις Αρχές κι αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους από το Κέντρο Διάσωσης Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Αρχικά, εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Περιγράφοντας το περιστατικό, ο πιλότος ανέφερε πως “ήμασταν προς το τέλος, γυρίσαμε για να αποφύγουμε μια βροχή και τότε κοιτάξαμε κάτω και είδαμε ένα νησί, οπότε αποφασίζουμε να το ελέγξουμε και εκεί είδαμε SOS και ένα καράβι ακριβώς δίπλα του στην παραλία. Από εκεί κάναμε κλήση στον Αυστραλό ναυτικό”.

Ένα αυστραλιανό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην παραλία και προσέφερε φαγητό και νερό στους τρεις ναυαγούς. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, οι διασώστες και οι ναυτικοί κράτησαν απόσταση μεταξύ τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καπετάνιος Terry Morrison, διοικητής της Καμπέρρα, ευχαρίστηκε το πλήρωμά του. “Είμαι περήφανος για την ανταπόκριση και τον επαγγελματισμό όλων καθώς εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα όπου κι αν είμαστε στον κόσμο", ανέφερε.

Το 2016, ένα ζευγάρι που είχε ναυαγήσει σε ένα ακατοίκητο νησί της Μικρονησίας για μία εβδομάδα διασώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αφού έγραψε ένα γιγάντιο “SOS” στην άμμο.