Καλάβρυτα: Η εναρκτήρια Συναυλία «Πέτα Ψυχή» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Καλαβρύτων, παρουσιάζουν την εναρκτήρια Συναυλία «Πέτα Ψυχή» στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί στα Καλάβρυτα το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 στις 21:00. Η Συμφωνική ορχήστρα του ΕΑΠ θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση. Η διάρκειά της είναι 70 λεπτά και αναδεικνύει την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η Ελλάδα επηρεάζει και επηρεάζεται από τη Ευρώπη, έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στο έργο του Ν. Μάντζαρου  και του Π. Καρέρ, παράλληλα με την «Tελευταία κραυγή των Ελλήνων» του Φ. Σορ, περνάει το μήνυμα και ο αντίκτυπος του αγώνα των Ελλήνων στην Ευρώπη.  Ταυτόχρονα ο Μπετόβεν και ο Βέρντι εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η συναυλία έχει σκοπό να τονίσει τη σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος με όχημα τη Μουσική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα μέσα από το έργο του Σκαλκώτα, αναδεικνύεται η  Ελληνική Ψυχή και το Πνεύμα και επανασυστήνεται  η Ελληνική Μουσική Παράδοση, με κατεύθυνση τη Δύση και το μέλλον, μέσα από την Συμφωνική Ορχήστρα.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και οι Πολιτιστικές του Ομάδες, αποτελούν κύτταρο Πολιτισμού με στόχο την Κοινωνική-Πολιτιστική προσφορά. Παράλληλα , η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, που συνεργάστηκε με τις Πολιτιστικές Ομάδες για την έρευνα για τη σύσταση του ρεπερτορίου αναδεικνύει το ΕΑΠ ως ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό ίδρυμα, που συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη και την έρευνα αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσφορά του στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτεία και την κοινωνία με εμπνεόμενο από την Ελληνική Επανάσταση.

Συντελεστές

Πιάνο: Έλενα Φεντκο

Υψίφωνος: Λένα Σουρμελή

Δ/νση: Φαίδρα Γιαννέλου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Αναγνωστόπουλος

 

Ρεπερτόριο

ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (Χοροί)

ΜΑΤΖΑΡΟΣ (Συμφωνία Ανατολικού Γένους)

ΜΠΕΤΟΒΕΝ (Τα ερείπια των Αθηνών)

ΒΕΡΝΤΙ (Αποσπάσματα από NABUCCO)

ΚΑΡΡΕΡ ( Η Καταδίκη του Κλέφτη, ύμνος προς την Πατρίδα, ο Στρατιώτης)

ΞΕΝΟΣ (Ειρήνη)

ΣΟΡ (Η Κραυγή των Ελλήνων)

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ