Δήμος Πατρέων: Πριμοδοτούνται ακόμη περισσότερο οι ιδιωτικές δομές

Με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ΠΣ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρεται:

Η νέα Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ για τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2020-2021, που αφορά στις εγγραφές παιδιών σε Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που ανακοινώθηκε  προ ημερών, με καθυστέρηση ενάμιση μήνα, κυοφορεί αλλαγές, που πλήττουν ουσιαστικά, μειώνουν, την χρηματοδότηση των αντίστοιχων Δημοτικών Δομών.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές αυτές σε σχέση με τις προηγούμενες Προσκλήσεις, αφορούν στο ποσοστό δυναμικότητας των voucher ( κάρτα εγγραφής), που μπορούν να υποδεχθούν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί. 

Ενώ στις Προσκλήσεις των προηγούμενων ετών, υπήρχε η επιλογή για εγγραφή παιδιών με voucher σε ποσοστό μέχρι 100% της δυναμικότητας της κάθε δομής, τώρα με τη νέα Πρόσκληση, το ποσοστό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70%  της δυναμικότητας της κάθε δομής.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης, τουλάχιστον κατά 130.000 €, που θα  μπορούσε να λάβει ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων από τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2020-2021. Η μείωση αυτή  μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα που αγγίζουν τα ζητήματα κόστους λειτουργίας των δομών, μέχρι τη μισθοδοσία του αντίστοιχου προσωπικού.

Ενώ λοιπόν μειώνει τα ποσοστά δυναμικότητας απορρόφησης παιδιών για τους παιδικούς Σταθμούς, αντιθέτως για τα ΚΔΑΠ το ποσοστό  παραμένει μέχρι 100% της δυναμικότητας της κάθε δομής.  Γεγονός, που ευνοεί τα εκατοντάδες νέα ιδιωτικά ΚΔΑΠ ανά την Ελλάδα, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ενώ μόνο στην Πάτρα ξεπέρασαν τα 40, όταν προ λίγων ετών ήταν μόλις τέσσερα !!!

Επιχειρείται με αυτό τον τρόπο από τη μία να μειωθεί το κονδύλι, που χορηγείται από το ΕΣΠΑ και εθνικά κονδύλια, πράγμα που  πλήττει τη χρηματοδότηση των δημοτικών  ΠΣ, κυρίως όσον αφορά στις βρεφικές θέσεις, αλλά και από την άλλη να διανεμηθεί μεγαλύτερο ποσό στα ΚΔΑΠ, βλέπε ιδιωτικά ΚΔΑΠ, που αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 133%!

Ζητάμε εδώ και τώρα να αλλάξει η συγκεκριμένη πρόσκληση. Να μην μειωθεί το ποσοστό δυναμικότητας απορρόφησης παιδιών στο 70%, για τους ΠΣ, αλλά να παραμείνει όπως πριν, δηλαδή με τη δυνατότητα απορρόφησης μέχρι του 100% της  δυναμικότητάς τους, όπως παραμένει για τα ΚΔΑΠ! Διεκδικούμε επιπρόσθετα, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων αυτών των δημοτικών κοινωνικών δομών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κεντρικό σχεδιασμό με δημιουργία όλων των αναγκαίων δομών, ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και μάλιστα χωρίς να πληρώνει!

Διαβάστε επίσης