Ο Αχαιός επιστήμονας Γεράσιμος Καραμπελιάς στους βασικούς συντελεστές της δημοφιλούς σειράς “Το κόκκινο ποτάμι” – ΦΩΤΟ

 

Ο Αχαγιώτης Καθηγητής Γεράσιμος Καραμπελιάς και η δημοφιλής σειρά “Το Κόκκινο ποτάμι”, τί σχέση έχουν; Μας ενημερώνει ο συντοπίτης Τάκης Καμπέρος:

“Πρόσφατα έπεσαν τίτλοι τέλους στην πιο επιτυχημένη, κατά πολλούς, δραματική σειρά που έχει παιχτεί στην ελληνική τηλεόραση: Το κόκκινο ποτάμι. Η αποτύπωση στη μικρή οθόνη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είχε την υπογραφή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη και βασίστηκε στο αριστουργηματικό ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη. Καταλυτικότατο ρόλο όμως, για όσους δε γνωρίζουν, στην επιτυχία της σειράς είχε ένας “δικός μας” άνθρωπος, ο συντοπίτης μας Αχαγιώτης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Καραμπελιάς.
Ο Γεράσιμος, κορυφαίος Έλληνας Καθηγητής στον τομέα της κοινωνικής μορφολογίας και κατά την ταπεινή μου άποψη, ο πιο εξειδικευμένος επιστήμονας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σε ζητήματα στρατιωτικής κοινωνιολογίας, Ισλάμ και Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανέλαβε προσωπικά την επιστημονική καθοδήγηση του σκηνοθέτη Μανουσάκη σε ό,τι αφορούσε ακριβή ιστορικά γεγονότα, στοιχεία καθημερινότητας, χαρακτήρες και σχέσεις επιφανών στρατιωτικών και πολιτικών Τούρκων και Ελλήνων της εποχής.
Το γεγονός ότι ο παιδικός μου φίλος Γεράσιμος Καραμπελιάς συνετέλεσε καθοριστικά με την επιστημονική του γνώση στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, αποτελεί απλά ένα ελάχιστο δείγμα γραφής μιας τεράστιας ακαδημαϊκής καριέρας και ενός σπουδαίου βιογραφικού που έχει χτιστεί σε βάθος χρόνου στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Μέσα απ’ το δημόσιο βήμα που μου δίνεται θα κλείσω αυτή τη μικρή αναφορά λέγοντας ότι ο αγαπημένος φίλος, ο Αχαγιώτης Γεράσιμος Καραμπελιάς (φωτο κάτω), δεν είναι μόνο ένα φωτεινό μυαλό, από τα πολλά που γέννησε τούτος ο τόπος, αλλά κι ένας απόλυτα σεμνός και ταπεινός άνθρωπος που μας κάνει περήφανους όλους μας”.