Έφη Αχτσιόγλου: Βάναυσο πλήγμα στα δικαιώματα των συνταξιούχων το κούρεμα αναδρομικών

 

«Ο κ. Μητσοτάκης έλαβε χθες μια απόφαση η οποία πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των συνταξιούχων όπως αυτά κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Έφη Αχτσιόγλου.

 «Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι περικοπές του κ. Βρούτση το 2012, όλες οι περικοπές, τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές και σε δώρα, ήταν αντισυνταγματικές. Ο κ Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε ότι θα δώσει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, αλλά οι συνταξιούχοι  θα πρέπει να θεωρήσουν ότι τους τα κατέβαλαν όλα και να μην έχουν άλλες αξιώσεις, καταργώντας ουσιαστικά δια νόμου τα όσα δικαιούνται».

Επισήμανε, ειδικότερα, ότι «τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους αναδρομικά είναι 3,9 δις, ενώ η τροπολογία που έφερε χθες ο κ. Βρούτσης προβλέπει 900 εκ. Η κυβέρνηση κούρεψε κατά σχεδόν 70% τα αναδρομικά. Κούρεμα οφειλών από την στιγμή που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να γίνει. Είναι συνταγματικό και νομικό πραξικόπημα».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε μάλιστα ότι δημοσιονομικός περιορισμός δεν υπάρχει. «Φέτος έχουμε αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, μπορούμε δηλαδή να κάνουμε δαπάνες τέτοια τάξης. Όριο δαπανών, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλάρι 37 δις, πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας είπε στη Βουλή ότι το μαξιλάρι υπάρχει σχεδόν ανέπαφο. Τι έχει συμβεί τότε; Γιατί δεν δίνονται τα χρήματα στους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχουν;»

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «έχουμε μια σύγκρουση λογικής με την κυβέρνηση. Όταν βλέπεις την ύφεση να έρχεται, ενεργείς με τέτοιο τρόπο ώστε να προλάβεις τις συνέπειές της. Αυτό έκαναν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που δεν θα έλεγε κανείς ότι έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επέλεξε να μην στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία τους, χωρίς καμία δέσμευση για την επαναφορά τους στην εργασία. Και αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι δεινοπαθούν».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι «η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση. Η λογική ήταν να δαπανηθούν χρήματα άμεσα, να στηριχθεί η αγορά, ώστε να βγούμε άμεσα από την κρίση» καθώς και ότι «ειδικά για τις χώρες του νότου ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων σε σχέση με τα δάνεια, ώστε να μην έχουμε μια νέα κρίση χρέους. Όμως τα πράγματα στο συμβούλιο δεν εξελίχθηκαν καλά και υπάρχει ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που δεν διεκδίκησε τίποτα». Ειδικότερα είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης γύρισε με ένα πακέτο επιχορηγήσεων 19 δις, και αυτά με ερωτηματικό γιατί διαφαίνεται ότι μπορεί να είναι μικρότερο τελικά το ποσό, τα οποία φαίνεται να είναι εξαρτημένα με ένα πρόγραμμα μνημονιακού χαρακτήρα».

Τέλος, σχετικά με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ιδρύσει μια νέα πολιτική παράδοση, πέρα από τα παλιά σχήματα που γνωρίσαμε στο παρελθόν, ως ένα κόμμα που έχει τις ρίζες του στην αριστερά, έχει κυβερνητική εμπειρία και η αναφορά του είναι στον κόσμο της εργασίας, στις λαϊκές ανάγκες».

Διαβάστε επίσης